19:44 21.04.2015

ВР запровадила принцип мовчазної згоди під час реєстрації платника податків

2 хв читати

Верховна Рада України ухвалила в остаточній редакції зміни до Податкового кодексу, що передбачають введення режиму мовчазної згоди під час взяття на облік контролюючими органами рахунків платників податків.

За відповідний урядовий законопроект (№2381) у вівторок проголосували 253 депутати.

Як повідомлялося, цей законопроект передбачає введення режиму мовчазної згоди у сфері оподаткування в частині повідомлення про взяття на облік контролюючими органами рахунків платників податків, який пропонується здійснювати в режимі реального часу.

Зокрема, в законопроекті Кабмін пропонує внести зміни до ст. 69 Податкового кодексу і встановити, що повідомлення про взяття контролюючим органом рахунку на облік здійснюється за принципом мовчазної згоди. Контролюючий орган після отримання від фінансової установи повідомлення про відкриття рахунку зобов'язаний у режимі реального часу взяти рахунок на облік або надіслати мотивовану відмову, розмістити в одноденний термін це повідомлення на своєму веб-сайті.

Принцип мовчазної згоди - набуття платником податків права на провадження певних дій без одержання згоди контролюючого органу за умови, що контролюючий орган у встановлений термін не надіслав повідомлення про відмову у вчиненні таких дій, прийнятті документів, у взятті рахунку на облік.

Згідно з проектом змін до Податкового кодексу, копія повідомлення або опису прийнятих документів з відміткою про час та дату їх прийняття є підтвердженням звернення до контролюючого органу.

Нині датою початку видаткових операцій за рахунком платника податків є дата отримання банком або іншою фінустановою повідомлення контролюючого органу про взяття рахунку на облік.

Кабмін пропонує, щоб датою початку видаткових операцій була дата відправлення банком або іншою фінустановою повідомлення про відкриття рахунку.

Заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, представляючи у ВР цей законопроект, зазначила, що він дасть змогу скоротити час реєстрації суб'єктів господарювання у фіскальній сфері, і це поліпшить позиції України в рейтингу Doing Business уже в 2016 році, дозволивши їй піднятися з 76-ї позиції до 12-ї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА