21:19 25.04.2015

Скасування додаткового імпортного збору поки що недоцільне - Абромавичус

2 хв читати
Скасування додаткового імпортного збору поки що недоцільне - Абромавичус

Скасування додаткового імпортного збору у розмірі 5-10% поки що недоцільне, заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у суботу міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

"Я не думаю, що його скасовуватимуть просто зараз, тому що ті проблеми, які з допомогою цього податку намагалися вирішити, не повністю ще усунуто", - сказав він у кулуарах симпозіуму "Україна: Звільнення від пострадянської спадщини?".

За словами А.Абромавичуса, додатковий збір було введено як один із заходів зі стримування імпорту з метою вирівнювання торговельного балансу і зниження тиску на національну валюту. "Начебто за останні місяці спостерігаються позитивні тенденції, але розслаблятися ще рано", - сказав він.

Міністр сказав, що на переговорах зі Світовою організацією торгівлі (СОТ) будуть обговорюватися наслідки введення додаткового імпортного збору і Україна захищатиме свою позицію.

А.Абромавичус зазначив, що додатковий імпортний збір негативно вплинув на деякі підприємства - раніше вони імпортували комплектуючі та експортували готову продукцію з більш високою доданою вартістю, але після введення збору перенесли виробництво в інші країни, внаслідок чого постраждав і український експорт. "Вивчимо, проконсультуємося з Міністерством фінансів, Національним банком і якщо далі курс продовжуватиме радувати нас своєю стабільністю і передбачуваністю, то в результаті ми б хотіли ухвалити рішення про зняття", - сказав він.

Як повідомлялося, Україна 25 лютого у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу ввела додатковий імпортний збір на імпорт, окрім критичного, прописаного в ухваленому парламентом наприкінці 2014 року за пропозицією уряду закону "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України".

Додатковим імпортним збором за ставкою 10% обкладають готові харчові продукти; продукти, жири і масла тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живих тварин (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпадуть усі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Роман Насиров вже заявив, що комітет підтримує лібералізацію додаткового імпортного збору у розмірі 5-10% у зв'язку з позитивною динамікою зовнішньої торгівлі товарами в перші місяці 2015 року.

Восьмеро депутатів Верховної Ради України від фракції "Батьківщина" 20 квітня зареєстрували в парламенті законопроект про скасування додаткового імпортного збору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА