14:09 05.05.2015

Запорізька АЕС у рамках програми підвищення безпеки встановила на блоках №1 і №2 чорні ящики

2 хв читати
Запорізька АЕС у рамках програми підвищення безпеки встановила на блоках №1 і №2 чорні ящики

Запорізька атомна електростанція (АЕС) під час проведення останніх ремонтних кампаній встановила на перший та другий енергоблоки нову систему - так званий чорний ящик, повідомив прес-центр станції у вівторок.

За його даними, установка чорних ящиків є одним із заходів, виконаних у рамках комплексної програми підвищення безпеки. Ця автономна система призначена для зберігання великих масивів інформації про стан енергоблоку до, під час і після будь-якого відхилення в його роботі.

У прес-центрі уточнили, що чорний ящик діє незалежно від інших систем енергоблоку, видає повний пакет даних про причини й параметри перебігу нештатних ситуацій, дає змогу встановити фактичний алгоритм роботи систем безпеки і систем, важливих для безпеки, зокрема системи контролю й управління, а також усіх відхилень від штатних алгоритмів роботи систем, контролю та реєстрації дій персоналу.

"Для цього передбачена реєстрація параметрів, що характеризують подію; сигналів керування; параметрів, що характеризують стан систем, важливих для безпеки; параметрів, за якими передбачається введення в дію захистів; параметрів, що характеризують радіаційну обстановку; переговори оперативного персоналу щодо систем зв'язку", - зазначають у ЗАЕС.

З метою забезпечення надійності в архітектурі системи застосовується дублювання й резервування як каналів зв'язку, так і окремих вузлів. Крім того, система розподілена територіально: блоковий рівень розташовується на енергоблоці, загальноблоковий - у приміщенні центру технічної підтримки, а технічні засоби рівня реєстрації та надання даних - у зовнішньому кризовому центрі.

Функції системи спрямовані на підвищення безпеки за рахунок аналізу нештатних ситуацій та подальшої розробки заходів, що сприяють усуненню виявлених зауважень.

Відповідно до графіка комплексної програми підвищення безпеки АЕС, системи "Чорний ящик" будуть встановлені на всіх блоках станції. Система "Чорний ящик" виготовлена на науково-виробничому об'єднанні "Імпульс" (Сєверодонецьк, Луганська обл.). У її розробці брали участь харківські вчені та фахівці Запорізької АЕС.

Запорізька АЕС - найбільша в Європі атомна станція за встановленою потужністю. Її шість енергоблоків ВВЕР-1000 побудовані за радянським проектом В-320. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в грудні 1984 року, шостий - у жовтні 1995 року.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Южно-Українську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 тис. МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА