16:36 13.05.2015

В. о. глави АМКУ сумнівається в монополізмі ДТЕК на електроенергетичному ринку

3 хв читати
В. о. глави АМКУ сумнівається в монополізмі ДТЕК на електроенергетичному ринку

В. о. глави Антимонопольного комітету України (АМКУ) Микола Бараш сумнівається в монополізмі ДТЕК в електроенергетиці країни, незважаючи на його значну частку на ринку теплової генерації.

"Я завжди вважав і вважаю, що АМКУ поза політикою... Ситуація із ДТЕК не така проста, як здається. Справді, у ДТЕК величезна частка в тепловій генерації", - сказав він журналістам в Києві в середу.

М.Бараш нагадав, що наявна в країні модель єдиного покупця електроенергії в особі ДП "Енергоринок" впроваджувалася упродовж останніх десяти років і її основою є зрівнювання виробників з різним потенціалом.

"Тепер ви хочете, щоб я, людина, яка витратила стільки сил на будівництво цієї конкурентної моделі, сказала, що в нас є монополія? Комітет п'ять років робив усе, щоб запровадити з 1995 року цю про-конкурентну модель, стверджуючи, що це про-конкурентна модель. І ви хочете, щоб я через 10 років сказав, що (це - ІФ) анти-конкурентна модель?" - додав М.Бараш.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості наказом №237 від 11 березня 2014 року "Про невідкладні заходи стабілізації фінансового стану галузі та запобігання проявам корупції" зобов'язало електроенергетичний, юридичний і майновий департаменти міністерства підготувати звернення до АМКУ щодо розгляду ситуації з концентрацією активів у тепловій генерації.

Глава Міненерговугілля Володимир Демчишин 28 квітня 2015 року заявив, що питання монополізму енергохолдингу ДТЕК на українському ринку вугілля і теплової генерації має вирішувати АМКУ.

ДТЕК 30 квітня 2015 року заявив, що енергохолдинг не допускав антиконкурентних дій на ринках вугілля і виробництва електроенергії і згідно з українським законодавством не є монополістом. На думку ДТЕК, усі активи були придбані енергохолдингом відповідно до закону, а проведена оцінка ринкового становища компанії підтвердила, що концентрація активів не призводить до монополізації або істотного обмеження конкуренції в галузі.

В Україні три з п'яти теплових енергогенерувальних компаній підконтрольні ДТЕК Ріната Ахметова - "Східенерго" (100%), "Дніпроенерго" (72,9%) і "Західенерго" (72,2%). "Донбасенерго" (60,8%) підконтрольна "Енергоінвест Холдинг" Ігоря Гуменюка, "Центренерго" (78,3%) - державі.

Встановлена електрична потужність "Східенерго" становить 4247 МВт, "Дніпроенерго" - 8185 ГВт, "Західенерго" - 4629 МВт (сумарно трьох генкомпаній ДТЕК - 17,1 ГВт), "Центренерго" - 7665 МВт, "Донбасенерго" - 2855 МВт.

За даними НЕК "Укренерго", об'єднана енергосистема (ОЕС) України на кінець 2014 року об'єднувала теплові, атомні, гідравлічні, сонячні та вітрові електростанції загальною встановленою потужністю 55,1 ГВт, а встановлена потужність ДК ТЕС становила 27,7 ГВт.

ДТЕК створена в 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Нині є найбільшою приватною вертикально інтегрованою енергокомпанією країни.

Корпорації делеговані функції стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок із видобутку та збагачення вугілля, виробництва й реалізації електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА