16:30 26.05.2015

ФПСУ планує відновлення Будинку профспілок, готова виділити частину приміщень під музей Революції Гідності

4 хв читати
ФПСУ планує відновлення Будинку профспілок, готова виділити частину приміщень під музей Революції Гідності

Федерація професійних спілок України (ФПСУ) зберігає плани з відновлення в колишньому вигляді до 24 серпня 2016 року Будинку профспілок на вул. Хрещатик, 18/2 у Києві, що постраждав від пожежі в лютому 2014 року під час акцій протесту на майдані Незалежності, повідомив заступник голови ФПСУ Сергій Кондратюк.

"Ми плануємо до ювілею незалежності України наступного року відновити Будинок профспілок і заселити його всіма нашими профспілками, щоб це був будинок соціальної згоди саме профспілок, про що відомо всьому світу", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" на прес-конференції в Києві у вівторок.

При цьому С.Кондратюк наголосив, що у ФПСУ переконані: оскільки Будинок профспілок є одним із символів Євромайдану, то його слід відновити саме в тому вигляді, в якому він був до пожежі.

"Ми переконані, що в Будинку профспілок має бути масштабний музей Революції Гідності і, безумовно, для цього будуть виділені приміщення, але це робитиме ФПСУ у своїй власній будівлі, а не примусово або під диктовку", - додав він.

С.Кондратюк наголосив, що такий музей разом з Будинком профспілок має бути також розміщений, зокрема, в Жовтневому палаці та Київській міській державній адміністрації, у будівлях яких тривалий час перебували учасники акцій протесту.

С.Кондратюк також повідомив, що майже всі кошти благодійного фонду "Відродження Будинку профспілок" на сьогодні витрачено, зокрема, на роботи з усунення наслідків пожежі, проведення експертизи й підготовки проекту відновлення будівлі. ФПСУ нині шукає співнвесторів для відновлення Будинку профспілок.

"Якщо раніше ми говорили про суму близько 100 млн грн, то зараз я навіть не можу про це говорити з таких причин: галопуюча інфляція плюс стрибкоподібний курс долара вбиває будь-які можливості більше, ніж нормальний і прогнозований розрахунок з одного боку, а з іншого боку, ми поки що для себе не прийняли остаточного рішення, чи можемо лише силами профспілок відновити будівлю чи залучимо інвестора. Я думаю, що це буде мікс", - пояснив він, відповідаючи на запитання про орієнтовну вартість відновлення Будинку профспілок на сьогодні.

При цьому С.Кондратюк наголосив, що столична влада, попри те, що будівля Будинку профспілок постраждала від пожежі не з вини ФПСУ, і далі вимагає з ФПСУ орендну плату за землю під будівлею, що істотно підриває фінансові можливості ФПСУ з відновлення будівлі.

Він також наголосив на неможливості для ФПСУ як постраждалої сторони виступити з позовними вимогами до винуватця пожежі, оскільки його поки що не встановили.

"Якщо давали команду державній структурі спалити будівлю, отже, держава зобов'язана принаймні сприяти у відновленні. Але й досі не завершено розслідування і ми як постраждала сторона не можемо виступити з позовом до винних щодо відновлення Будинку профспілок", - пояснив він.

За словами С.Кондратюка, на необхідність ФПСУ звернутися до суду з метою відшкодування заподіяного збитку також вказують українським колегам міжнародні профспілкові організації, які водночас готові взяти фінансову участь у відновленні Будинку профспілок після розробки й затвердження проекту і кошторисної вартості робіт.

Як повідомлялося, 19 грудня минулого року ФПСУ і учасники інструментально-технічного дослідження будівлі з посиланням на експертні висновки Київського національного університету будівництва і архітектури від 17 грудня 2014 року заявили, що Будинок профспілок, постраждалий внаслідок пожежі, що виникла в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року, підлягає відновленню і подальшій експлуатації.

За словами директора благодійного фонду "Відродження Будинку профспілок" Василя Андреєва, на кінець грудня-2014 вартість робіт до початку запланованих від кінця лютого-2015 обробних робіт становить орієнтовно 3 млн грн, з яких профспілками і фондом авансом уже сплачено роботи приблизно на 2 млн грн.

При цьому В.Андреєв уточнив, що на 19 грудня 2014 року на рахунках фонду "Відродження Будинку профспілок" акумульовано близько 2,95 млн грн, а також коштів в іноземній валюті в розмірі, еквівалентному кільком десяткам тисяч доларів США.

Балансотримачем Будинку профспілок і замовником виконання робіт у рамках відновлення будівлі виступає підприємство "Господарське управління ФПСУ", підрядником робіт з усунення наслідків пожежі - ТОВ "ФК Буд" (обидва - Київ).

Раніше, на початку квітня 2014 року в.о. глави ФПСУ Григорій Осовий повідомив, що завершення відновлення будівлі Будинку профспілок планується до святкування 25-річчя Незалежності України 24 серпня 2016 року.

За даними ФПСУ, загальна площа дев'ятиповерхової будівлі Будинку профспілок становить близько 20 тис. кв. м, з яких близько 17 тис. кв. м - профспілкові організації, близько 3 тис. кв. м - установи Київської міської ради.

ФПСУ на кінець травня 2015 року налічувала близько 70 тис. первинних профспілкових організацій і містила 43 всеукраїнських профспілок і 27 територіальних об'єднань профспілок з майже 8 млн членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА