15:08 27.05.2015

Глава Мінфіну України сподівається на прямі переговори з кредиторами днями

2 хв читати
Глава Мінфіну України сподівається на прямі переговори з кредиторами днями

Переговори України з кредиторами найближчим часом можуть перейти з етапу консультацій між найнятими обома сторонами радниками на етап прямих зустрічей, заявила міністр фінансів Наталія Яресько.

"Я сподіваюся, що днями уряд буде мати конкретно з кредиторами (зустріч) – не з радником, як це кожен день (відбувається), а між боржником і кредитором", – сказала глава українського Мінфіну.

Н.Яресько позитивно оцінили перебіг переговорів останнім часом, зокрема вказавши на те, що кредитори розкрили склад комітету кредиторів.

Коментуючи перебіг переговорів з місією Міжнародного валютного фонду, що прибула в Києві 12 травня для першого перегляду відкритої в березні програми розширеного фінансування EFF, міністр повідомила, що завершення її роботи очікується днями.

Н.Яресько наголосила, що до призначення дати ради директорів з питання про можливість виділення другого транша за програмою EFF українській стороні необхідно жити ще кілька заходів, зокрема, провести наступного тижня низки законів через Верховну Раду.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України на $17,5 млрд Мінфін з 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу приблизно на $23 млрд, щоб заощадити виплати в період дії програми на $15,3 млрд. Уряд включив до реструктуризації єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), "Укрзалізниці", проте зазначені позичальники проводитимуть консультації з кредиторами щодо умов реструктуризації їхніх позик як окремі юридичні особи.

Україна залучила як фінансового радника Lazard Freres SAS, юридичного – White&Case, що складається з п'яти найбільших власників українського боргу комітет кредиторів – Blackstone і Weil Gotshal.

Найбільші власники українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Комітет кредиторів 18 травня повідомив, що складається з керованих фондів, або подаються BTG Pactual Europe LLP, Franklin Advisers Inc., TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates, Inc. і постійно контактує з іншими власниками українських єврооблігацій, а всі разом вони володіють понад $10 млрд українського боргу. Кредитори знову наполягали на відмові списання боргу.

У свою чергу, уряд України після цього для активізації переговорів минулого тижня провів через ВР закон, отримавши право припиняти виплати за боргами, включеними в периметр реструктуризації. Проте цей закон ще не підписав президент, і він не набув чинності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА