20:00 18.06.2015

ВР ухвалила в 1-му читанні законопроект про місцеві вибори, згідно з яким обл-, міськ- і райради обиратимуть за пропорційною системою з відкритими списками

2 хв читати
ВР ухвалила в 1-му читанні законопроект про місцеві вибори, згідно з яким обл-, міськ- і райради обиратимуть за пропорційною системою з відкритими списками

Київ. 18 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Верховна Рада прийняла за основу законопроект про місцеві вибори (№2831-3) авторства народного депутата від фракції "Блок Петра Порошенка" Вадима Денисенка і його колег із фракцій Радикальної партії та "Народний фронт".

Цей законопроект у четвер підтримав 271 народний депутат.

Проект закону визначає основи, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних рад, а також сільських, селищних, міських голів і старост.

Згідно з проектом закону, вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які ділиться територія відповідних адміністративних одиниць.

Пропонується проводити вибори депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах радах за пропорційною виборчою системою у багатомандатному виборчому окрузі за списками місцевих організацій політичних партій, а також їх блоків із висуненням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які ділиться багатомандатний виборчий округ.

Передбачається, що вибори мерів міст із населенням понад 90 тис. відбуватимуться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, який співпадає з територією відповідного міста або територією відповідної об'єднаної громади.

Вибори сільських, селищних, міських голів міст з населенням менше 90 тис. осіб проходитимуть за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, до якого входить територія відповідного населеного пункту.

Вибори старости проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному окрузі, до якого входить територія відповідного населеного пункту у складі об'єднаної громади.

Законопроект пропонує встановити, що місцеві вибори можуть бути черговими, позачерговими, повторними, проміжними або першими.

Передбачається, що місцеві вибори проводяться одночасно по всій Україні в останню неділю жовтня 5-го року повноважень рад або голів населених пунктів, обраних на попередніх чергових виборах. Їх повинні призначати не пізніше, ніж за 100 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше, ніж за 60 днів до дня голосування.

Виборчий процес починається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Передбачається, що закон набуде чинності з дня, наступного після дня публікації. Після цього чинний нині закон про вибори депутатів Верховної ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів втратить силу.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА