18:42 26.06.2015

НБУ прогнозує падіння ВВП у 2015 р. на 9,5% за інфляції 48%, зростання у 2016 р. на 3% за інфляції 12%

2 хв читати

Національний банк України (НБУ), з урахуванням поточної ситуації, прогнозує падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2015 році на 9,5% за інфляції 48%, очікує у 2016 році зростання економіки на 3% за уповільнення інфляції до 12%.

Згідно з повідомленням Нацбанку в п'ятницю, відповідний макроекономічний прогноз затвердив комітет із монетарної політики центробанку за підсумками засідання 24-25 червня.

За оцінками комітету, відновлення економічного зростання очікується з третього кварталу (порівняно з попередніми кварталами) насамперед за рахунок чистого експорту та завантаження вивільнених потужностей.

Щодо інфляції, то її перегляд на поточний рік у бік підвищення пов'язаний насамперед із віддзеркаленням динаміки цін у попередні місяці, а не очікуванням погіршення в майбутньому.

"Девальваційний сплеск у лютому-березні зумовив суттєве прискорення споживчої інфляції. Так індекс споживчих цін (ІСЦ) із січня до травня зріс на 40,1%, а в річному вимірі інфляція прискорилася з 24,9% у грудні до 58,4% у травні. Найбільше прискорення відбулося в березні та квітні, що було пов’язано із впливом на ціни пікової девальвації гривні наприкінці лютого та підвищенням тарифів у сфері житлово-комунального господарства. Ці чинники зумовили підвищення прогнозного показника споживчої інфляції на кінець 2015 року до 48% (базової – до 36%)", - пояснює центробанк.

Водночас комітет із монетарної політики НБУ вважає, що в наступні місяці інфляція стабільно знижуватиметься - до 12% на кінець 2016 року.

"Уповільнення інфляції відбудеться внаслідок зменшення впливу ефектів девальвації, зниження цін на світових ринках, економічної активності нижче потенційного рівня, жорсткої монетарної та фіскальної політики", - вважають члени комітету.

Водночас Нацбанк зазначає, що зазначені макроекономічні прогнози базуються на припущеннях щодо збереження перемир'я на сході країни, поступового відновлення роботи підприємств у Донецькій і Луганській областях, підвищення конкурентоспроможності українських товарів і послуг в результаті девальвації національної валюти.

Окрім цього, для успішного відновлення економіки України центробанк вважає важливим продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і очікує виконання владою програми EFF, зокрема проведення реформ у фінансовій, бюджетній, енергетичній та загальноекономічній сферах разом з успішною реструктуризацією зовнішніх державних зобов'язань.

Як повідомлялося, МВФ на початку червня поточного року погіршив прогноз падіння ВВП України у 2015 році до 9% із 5,5%. Водночас фонд очікує зростання показника у 2016 році на 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА