09:37 09.07.2015

Голова наглядової ради ОПЗ від "Нафтогазу" ініціює аудит закупівель ОПЗ газу в компаній Фірташа

3 хв читати
Голова наглядової ради ОПЗ від "Нафтогазу" ініціює аудит закупівель ОПЗ газу в компаній Фірташа

Голова наглядової ради Одеського припортового заводу (ОПЗ), перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома звернувся до прем'єр-міністра з проханням сприяти проведенню незалежної аналізу умов і цін закупівлі природного газу ОПЗ у 2013-2014 рр. у компаній Ostchem і RGK Trading, що пов'язуються медіа з групою Дмитра Фірташа.

"Згідно з даними, наданими керівництвом компанії наглядовій раді, поточна заборгованість ОПЗ перед зазначеними підприємствами після оплати частині рахунків становить $217 млн. Загальний обсяг газу, закуплений підприємством протягом 2013-2014 рр., становить 2,33 млрд куб. м на загальну суму $995 млн", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу" в четвер.

Незважаючи на те, що потенційні судові ризики, пов'язані із зазначеною заборгованістю, є суттєвими і можуть потенційно призвести до порушення справи про банкрутство підприємства і втрати державного контролю над ним, наглядова рада ОПЗ вважає доцільним ретельно вивчити умови закупівлі газу та відповідність цін ринковому рівню, наголошується в релізі.

Як повідомлялося, прем'єр А. Яценюк 7 липня звинуватив Ostchem у продажу природного газу ОПЗ за завищеною ціною з метою довести його до банкрутства і повідомив, що у зв'язку з цим Міністерство внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження.

"Це та група Янукович-Фірташ-Льовочкін. Там завдані збитки державі, і МВС почало кримінальне провадження", - зазначив А. Яценюк.

Прем'єр нагадав, що в українських підземних сховищах заарештовано належний Ostchem природний газ, а глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв додав, що заборгованість підприємств Ostchem перед НАК з урахуванням пені і штрафів становить близько 6 млрд куб. м.

"Прошу з МВС завершити процедуру погашення боргів. Газ тримаємо, нехай розраховуються з державою", - сказав А.Яценюк.

У свою чергу Group DF, що об'єднує активи Д.Фірташа, назвала звинувачення А.Яценюка брехнею. "Ми підтверджуємо, що борги ОПЗ тільки перед Ostchem, хімічним бізнесом групи, становлять $193,26 млн. Відповідально заявляємо: незважаючи на величезні борги ОПЗ перед групою, ми ніколи не розглядали питання і не вживали якихось заходів, спрямованих на банкрутство заводу", – наголошувалося в заяві групи.

Відповідно до заяви, Group DF розглядає ОПЗ як одного з ключових партнерів у сфері хімічної і має намір взяти участь у приватизації підприємства у разі проведення відкритого, прозорого і справедливого конкурсу.

"Ми розцінюємо наклепницькі висловлювання пана Яценюка як продовження політично мотивованого переслідування нашого бізнесу, а також як спробу дискредитувати групу як одного з сильних учасників заявленої приватизації ОПЗ", – заявляє Group DF.

ОПЗ, що перебуває у державній власності, виробляє хімічну продукцію, а також здійснює перевалювання аміаку на морський транспорт. Підприємство у 2014 році скоротило чистий збиток у 4,2 разу – до 270,473 млн грн, збільшивши чистий дохід на 10,7% – до 5,428 млрд грн.

Держава заявила про плани приватизувати ОПЗ у 2015 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА