15:45 10.07.2015

Створення міжнародного трибуналу щодо збитого "Боїнга" є спільною ініціативою України, Нідерландів, Австралії та Малайзії - Турчинов

3 хв читати
Створення міжнародного трибуналу щодо збитого "Боїнга" є спільною ініціативою України, Нідерландів, Австралії та Малайзії - Турчинов

Секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що створення міжнародного трибуналу для розслідування справи про збитий "Боїнг" на Донбасі в липні 2014 року - це спільна ініціатива України, Нідерландів, Австралії і Малайзії для незалежного розслідування цієї події.

"Хочу зазначити, що створення міжнародного трибуналу для розслідування справи про збитий "Боїнг" - це спільна ініціатива України, Нідерландів, Австралії і Малайзії", - сказав О.Турчинов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на питання щодо ставлення Києва до ініціативи стосовно трибуналу.

За його словами, "всі зацікавлені у відповідальності терористів за масові вбивств підтримують цю ініціативу". "Водночас Росія, щоб приховати свій злочин, всіляко намагалася зірвати розслідування і дезінформувати громадськість. Ви пам'ятаєте їхні версії і "свідків", що розповідають то проукраїнський літак, то проукраїнську ракету, то якісь інші бездарні і брехливі версії", - зазначив секретар РНБО.

За його словами, такі провокації російської сторони не мають ніякого сенсу, тому що безальтернативно доведено, що російський "Бук", що обслуговується російськими військовослужбовцями, з окупованої території збив цивільний літак. "Це очевидний факт, який має величезну доказову базу. Тобто це не припущення, це вже доведений факт. І безумовно трибунал, створення якого ми повністю підтримуємо, розслідуватиме цю тему, а Путін і його оточення розуміють, що їм доведеться відповідати", - наголосив секретар РНБО.

О.Турчинов переконаний, що, саме розуміючи факт досить суворої відповідальності за такі дії, Росія і намагається заблокувати фінальний етап розгляду цієї справи в суді.

"Я переконаний, що Росія як країна, що перетворила своїх військовослужбовців на кривавих терористів, і несе повну відповідальність за цей злочин, має бути відповідачем на цьому трибуналі й не має ні морального, ні юридичного права блокувати рішення про його створення", - резюмував секретар РНБО.

Як відомо, делегація Малайзії в ООН внесла проект резолюції Ради безпеки ООН з вимогою сформувати міжнародний трибунал для незалежного розслідування справи про збитий у липні минулого року над територією України "Боїнг-777. У проекті документа зазначено, що РБ ООН повинен "сформувати міжнародний трибунал з єдиною метою - домогтися судового переслідування тих, хто несе відповідальність за злочин, пов'язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс MH17 17 липня 2014 року".

На думку Малайзії, трибунал стане "ефективною гарантією незалежного і неупередженого процесу розслідування", оскільки те, що авіалайнер був збитий, стало "загрозою міжнародному миру і безпеці".

У свою чергу Москва вже виступила проти створення такого міжнародного трибуналу. "Росію не влаштовує ідея створення трибуналу, оскільки розслідування інциденту не завершене", - зазначило раніше МЗС РФ із посиланням на заяву заступника міністра закордонних справ Росії Геннадія Гатилова.

Літак Boeing 777 авіакомпаній Malaysia Airlines, що виконував плановий рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області в районі збройного протистояння на сході України. На борту було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на головній сторінці "Інтерфаксу-України" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА