10:41 15.07.2015

Україна проведе в середу вирішальні переговори з кредиторами

2 хв читати
Україна проведе в середу вирішальні переговори з кредиторами

Міністр фінансів України Наталія Яресько проведе в середу у Вашингтоні перші прямі переговори з комітетом приватних кредиторів із метою досягнення угоди про реструктуризацію суверенних єврооблігацій.

Переговори можуть стати вирішальними у світлі погашення Україною $120-мільйонного купона за єврооблігаціями, що має відбутися 24 липня, пише The Wall Street Journal.

Представник української делегації сказав газеті, що Київ може здійснити ці виплати й уникнути дефолту, якщо сторони подолають розбіжності на переговорах, які відбудуться в середу. "Якщо у нас буде досягнуто серйозного прогресу, то, думаю, ми зможемо здійснити платіж", - сказав він.

У разі прострочення платежу за купоном Україна опиниться лише в ситуації технічного дефолту, вважають при цьому українські офіційні особи.

Проте комітет кредиторів дає зрозуміти, що невиплата стане дефолтом, здатним порушити плани України щодо відновлення економіки.

"Технічний дефолт - це аж ніяк не кінець для країни, а початок реструктуризації. Це відріже нас від публічних ринків на якийсь час, але ми до цього були готові від самого початку", - сказав в інтерв'ю WSJ міністр економіки України Айварас Абромавічус.

Прострочення не матиме великого негативного впливу на банки, якщо врешті-решт буде досягнуто угоди щодо реструктуризації і Київ зможе виплатити за графіком вересневі $500 млн за єврооблігаціями, сказав газеті інший неназваний український чиновник.

Аналітики Goldman Sachs вважають, що якщо Україна здійснить 24 липня платіж за паперами, це знизить довіру до її погроз оголосити борговий мораторій і, відповідно, ослабить її переговорні позиції, тому сценарій дефолту у банку вважають базовим.

У разі дефолту знизиться також ціна облігацій, що має підвищити зговірливість приватних кредиторів.

Інші експерти вважають, що дефолт матиме занадто сильний негативний вплив на економіку України і ніяк не прискорить переговорів із тримачами паперів.

Ціна 2-річних українських єврооблігацій сягнула напередодні переговорів у Вашингтоні 55 центів за долар проти 38 центів до номіналу у березні, пише WSJ.

Реструктуризація боргів є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами не зрушують з місця з березня.

Київ погрожує ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд її облігацій не погодяться на 40-відсоткове списання основної суми боргу, зниження відсотків та розстрочку.

Кредитори, у свою чергу, вважають, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в потрібні МВФ параметри боргового навантаження, і пропонують тривале відстрочення виплат.

Кредитори пропонують економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року. Ця позиція була знову підтверджена кредиторами в листі, опублікованому днями в The Washington Post.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА