15:14 22.07.2015

Порошенко доручив українській стороні в Контактній групі негайно підписати угоду про 30-км буферну зону вздовж лінії зіткнення на Донбасі

3 хв читати
Порошенко доручив українській стороні в Контактній групі негайно підписати угоду про 30-км буферну зону вздовж лінії зіткнення на Донбасі

Президент України Петро Порошенко доручив представникам від України в тристоронній контактній групі негайно підписати угоду про 30-км буферну зону вздовж лінії зіткнення на території Донбасу.

"Я доручив тристоронній контактній групі в Україні негайно підписати з ОБСЄ і з російською стороною, яка є учасницею тристоронньої контактної групи, угоду, яка б гарантувала створення 30-км буферної зони уздовж лінії зіткнення, відвести артилерію, яка залишилася, відвести танки, відвести міномети, зробивши неможливими постійні обстріли", - заявив глава держави, представляючи нове керівництво Луганській області у Сєверодонецьку в середу.

За словами П. Порошенка, необхідно зробити все, щоб у Сєверодонецьку, Рубіжному, Лисичанську і Попасній не лунали постріли. "Вчора в Мінську пропозицію української сторони за наполяганням наших дипломатів і ОБСЄ було прийнято", - сказав глава держави.

Він наголосив, що з цього моменту почався "відлік годин, з яких під контролем ОБСЄ буде відведено все важке озброєння".

Президент висловив сподівання, що це буде реальним початком реального відводу" важкої техніки, що в подальшому створить умови для політичної та економічної реінтеграції цієї території та повернення їх в Україну.

Як повідомлялося, 21 липня в Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі. Як повідомив чинний голова ОБСЄ Івіца Дачич, який брав участь у засіданні, учасники Тристоронньої контактної групи погодили текст документа про відведення озброєння калібру менше 100 мм. "Узгоджений текст документа щодо відведення танків і певних видів озброєння калібром до 100 мм", - заявив він журналістам.

І. Дачич пояснив, що в угоді будуть детально прописані процедури верифікації відведення техніки. "В угоді буде точно зазначено, як відбуватиметься верифікація відведення озброєнь, хто і коли це здійснюватиме. Буде описано всю процедуру", - сказав він.

Пізніше прес-секретар президента України Святослав Цеголко повідомив агенству "Інтерфакс-Україна", що"за дорученням президента представники України в Тристоронній контактній групі домоглися прийняття домовленості про підписання доповнення до Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року в частині, яка стосується відводу танків, артилерійського озброєння калібром до 100 мм і мінометів".

Водночас, як стало відомо агентству, цей документ мав бути парафований у вівторок ввечері учасниками робочої підгрупи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи. Як відомо, українську сторону в цій підгрупі представляє екс-міністр оборони Євген Марчук.

Пізніше спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдик заявив, що учасники контактної групи з України не підписали угоду про відведення озброєнь калібром менше 100 мм, хоча і погодили поетапний план відводу. М. Сайдик уточнив, що в робочій групі з безпеки узгоджено план поетапного відведення озброєнь. "У робочій групі з безпеки досягнуто угоду та узгоджено план про відведення танків і деяких видів озброєнь поетапно за певним часовим графіком", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА