10:36 31.07.2015

Нацбанк України зберіг облікову ставку на рівні 30%

2 хв читати
Нацбанк України зберіг облікову ставку на рівні 30%

Національний банк України (НБУ) з метою зміцнення позитивних зрушень на грошово-кредитному ринку та підтримки тренду на зниження інфляції зберіг облікову ставку на рівні 30% річних, повідомляється на сайті центробанку за підсумками засідання правління НБУ з питань монетарної політики 30 липня 2015 року.

"Позитивні зрушення, які ми спостерігаємо, свідчать про ефективність стабілізаційних дій Національного банку. Зараз грошово-кредитний ринок збалансований, і якщо цей баланс зберігатиметься – ми очікуємо на подальше уповільнення споживчої інфляції. Тож за умов стійкого зниження інфляційних ризиків ми перейдемо до пом’якшення грошово-кредитної політики у найближчій перспективі", - повідомила прес-служба з посиланням на главу НБУ Валерію Гонтареву.

Як зазначає центробанк, поступове зниження інфляційного тиску відбувається, зокрема, за рахунок підвищення збалансованості валютного ринку.

За оцінкою НБУ, на міжбанківському та готівковому сегментах валютного ринку в липні, як і в попередні два місяці, попит на іноземну валюту був нижчий, ніж її пропозиція. Тому коливання ринкового курсу гривні до долара США відбувалися в досить вузькому діапазоні.

Як повідомлялося, раніше зберегти незмінним нинішній розмір облікової ставки наприкінці червня рекомендував комітет із монетарної політики Нацбанку.

"У разі подальшого зниження інфляційних ризиків перейти до пом'якшення грошово-кредитної політики найближчим часом", - аргументував комітет свою позицію.

НБУ збільшив облікову ставку і ставку рефінансування до 30% річних із 4 березня цього року. До цього з 6 лютого діяла ставка в 19,5%, а з 13 листопада 2014 року - 14%.

Востаннє облікова ставка Нацбанку була вищою у 2000 році: з 24 березня 2000 року її було знижено з 35% до 32% річних, потім із 10 квітня - до 29% і з 15 серпня - до 27% річних. У 2001 році НБУ в шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА