13:58 31.07.2015

Прокурор подав апеляцію на обрання запобіжного заходу екс-главі Мін'юсту Лавриновичу у вигляді застави

3 хв читати
Прокурор подав апеляцію на обрання запобіжного заходу екс-главі Мін'юсту Лавриновичу у вигляді застави

Генеральна прокуратура України в п'ятницю внесла апеляцію на рішення суду про обрання екс-міністру юстиції України Олександру Лавриновичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

"31 липня прокурор Генеральної прокуратури України вніс апеляційну скаргу на рішення суду про обрання запобіжного заходу колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу, якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України, у вигляді застави", - повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Як повідомлялося, 30 липня Печерський райсуд Києва розглянув клопотання Генпрокуратури про обрання запобіжного заходу О. Лавриновичу у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 8,6 млн грн.

Після розгляду клопотання суд ухвалив рішення обрати йому запобіжний захід - заставу в сумі тисячу мінімальних зарплат, тобто 1,2 млн грн. Водночас суд поклав на О. Лавриновича процесуальні зобов'язання прибувати за викликом слідчого, прокурора або суду, не відлучатися з населеного пункту без дозволу цих осіб, повідомляти їм про зміну місця проживання і роботи, здати документи для виїзду за кордон на зберігання слідчому.

О. Лавринович тоді заявив, що має намір оскаржити рішення суду в апеляційному порядку. При цьому він зазначив, що в разі потреби його син Максим Лавринович може внести за нього необхідну суму.

Екс-міністра підозрюють у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За версією Генпрокуратури, йдеться про факт розтрати ним шляхом зловживання службовим становищем державних коштів у сумі понад 8,5 млн грн, "незаконно і безпідставно витрачених на залучення іноземної фірми з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом під час провадження розслідування і судового розгляду в суді справи Ю. Тимошенко".

Раніше О. Лавринович заявив, що підозри в скоєнні злочину він не отримував, але знав, що таке бажання є і воно полягає в необхідності з політичних мотивів висловити мені підозру за виконання покладених на мене обов'язків законним способом через те, що влада була не така, яка сьогодні вважалася б правильною".

Він зазначив, що йдеться про факт залучення радника щодо розгляду Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко, при цьому процедура його залучення, сума контракту або тарифна політика питань не викликає. О. Лавринович заявляє, що діяв виключно в межах своїх законних повноважень для захисту інтересів держави, але в прокуратурі тепер інкримінують йому мотив "захист злочинної влади". "Про справи мені добре відомо, оскільки я понад рік ходив на допит як свідок", - пояснив екс-міністр юстиції.

О. Лавринович з 1994 року кілька разів був народним депутатом. З 2002 до 2005 рр. очолював Мін'юст в уряді Анатолія Кінаха, у 2006-2007 роках - в уряді Віктора Януковича, у 2010-2013 рр. - в уряді Миколи Азарова. О. Лавринович 3 липня 2013 року склав присягу члена Вищої ради юстиції, в 2013-14 рр. був головою ВРЮ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА