20:10 03.08.2015

Лутковська незабаром відвідає в СІЗО російських спецназівців Єрофєєва та Александрова - представник омбудсмена

2 хв читати

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська має намір найближчим часом відвідати затриманих у районі міста Щастя (Луганська обл.) працівників Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу ЗС РФ Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, яких днями перевели до слідчого ізолятора Києва.

"Омбудсмен планує їх відвідати. Ми такі речі відстежуємо (...) автоматично... Ми можемо з'явитися без попередження, ми заздалегідь не оголошуємо про свої візити для того, щоб була об'єктивна картинка", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" представник уповноваженого Михайло Чаплига.

Він наголосив, що офіс омбудсмена тримає на контролі такі ситуації.

М.Чаплига нагадав, що зустріч із затриманими росіянами вже була близько місяця тому у військовому госпіталі.

"Уповноважений була у них, спілкувалася з ними. Спілкування тоді було позитивним, вони висловили вдячність за умови тримання та лікування. Одне прохання прозвучало - один із них не міг зв'язатися по телефону з рідними, ми доповіли про це російській стороні і попросили посприяти у вирішенні цього питання", - розповів представник українського омбудсмена.

Раніше в понеділок уповноважений з прав людини в РФ Елла Памфілова в офіційному листі попросила В.Лутковську особисто ознайомитися з умовами тримання громадян РФ О.Александрова та Є.Єрофєєва, яких перевели з Центрального військового госпіталю до слідчого ізолятора.

"Уповноважений просить відвідати їх особисто, ознайомитися з умовами їх тримання, сприяти вирішенню проблем, що виникають під час тримання під вартою, і додержанню їхніх процесуальних прав на захист від пред’явленого обвинувачення", - сказали в прес-службі Е.Памфілової.

Як повідомлялося, російського офіцера ГРУ О.Александрова та капітан ГРУ Є.Єрофєєва затримали 16 травня в зоні проведення АТО в районі м. Щастя (Луганська обл.) під час спроби захопити стратегічний міст. Унаслідок бойового зіткнення один український військовий загинув, троє дістало поранень. Один із затриманих був поранений у руку, інший - у ногу. Затриманих перевезли в Київ у Головний клінічний госпіталь Міноборони. 29 травня їм було зроблено планові операції.

19 травня затриманим українські слідчі оголосили підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України за участь у терористичній діяльності "ЛНР". 22 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У СБУ заявили, що Україна вважає затриманих у Луганській області військовослужбовців ГРУ Генштабу РФ капітана Є.Єрофєєва та сержанта О.Александрова терористами, але надасть їм усю необхідну правову та медичну допомогу.

28 липня радник глави СБУ Юрій Тандіт заявив, що суд над О.Александровим і Є.Єрофєєвим розпочнеться у вересні 2015 року і має відбуватися в Україні.

Наприкінці липня затриманих перевели з госпіталю до слідчого ізолятора Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА