18:16 06.08.2015

На агрокомбінаті "Калита" знищено 48 тис. свиней - Держветфітослужба

2 хв читати
На агрокомбінаті "Калита" знищено 48 тис. свиней - Держветфітослужба

Кількість знищених свиней на агрокомбінаті "Калита" (Київська обл.) від початку реєстрації спалаху африканської чуми свиней (АЧС) сягнула 48 тис. голів.

Згідно з прес-релізом Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, вже десятий день поспіль робочі групи у складі ветеринарних фахівців, представників ДСНС та працівників підприємства здійснюють заходи з ліквідації спалаху АЧС.

Зокрема, з метою обмеження руху транспорту та недопущення розповсюдження збудника за межі неблагополучного пункту цілодобово на під'їзних шляхах до свинокомплексу працюють карантинні служби. Постійно здійснюється дезінфекція транспорту, одягу обслуговуючого персоналу. Розпочато роботу з механічного очищення та дезінфекції приміщень.

Нині здійснюють заходи щодо виявлення свиней, продукції та сировини з них, вивезеної з агрокомбінату в інші області.

Так, у м. Пирятині Полтавської області на м'ясокомбінаті ПП "Лукойлл" виявлено близько 300 туш свиней, які були завезені протягом 23-27 липня з агрокомбінату "Калита". За результатами лабораторних досліджень виявлено к-ДНК вірус АЧС. Всі туші буде вилучено та утилізовано.

Як повідомлялося з посиланням на міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка, Кабмін 3 серпня дозволив перевірки свинарських господарств, у разі потреби. За його словами, з 3 серпня представники санітарної служби мають доступ до всіх видів підприємств

Випадок АЧС 28 липня зафіксовано на агрокомбінаті "Калита" (Київська обл.), поголів'я якого оцінювалося у трохи більше ніж 60 тис. голів. Комбінат оцінює свої збитки в суму близько 200 млн грн. Це перший спалах на промисловому виробництві.

В Україні з 2012 року зареєстровано 32 випадки АЧС (16 - домашні свині, 16 - дикі кабани) в Запорізькій, Луганській, Чернігівській, Сумській, Київській, Житомирській і Рівненській областях.

На початку 2015 року ЄБРР і FAO повідомили про намір виділити $450 тис. на фінансування консультацій з питань запобігання поширенню АЧС для виробників свинини в Київській і Полтавській областях.

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається під час прямого контакту хворих і здорових тварин, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин).

Вакцини від АЧС немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА