15:07 28.08.2015

Банки України спільно з НАБУ розробили концепцію законопроекту з реструктуризації валютних кредитів на житло

3 хв читати
Банки України спільно з НАБУ розробили концепцію законопроекту з реструктуризації валютних кредитів на житло

Банки України спільно з Незалежною асоціацією банків України (НАБУ) розробили єдину концепцію з реструктуризації валютних кредитів на придбання єдиного житла, повідомила виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова під час "круглого столу", присвяченого першим підсумкам банківської кампанії з реструктуризації валютних кредитів.

"Банківська система нарешті прийшла до єдиного знаменника щодо реструктуризації іпотечних валютних кредитів. Концепція законопроекту охоплює всі класи позичальників з кредитами, які станом на 1 січня не перевищують 2,5 млн грн", - сказала вона.

Механізм реструктуризації, зокрема, передбачає заміну валюти зобов'язань за курсом НБУ на дату реструктуризації плюс пробачення частини боргу позичальникам з єдиним житлом у розмірі не менш ніж 25%, для позичальників з єдиним соціальним житлом (квартири 60 кв. м, будики - 120 кв. м) - не менш ніж 50%.

Для інвалідів I групи, учасників АТО, ветеранів, багатодітних сімей з дитиною-інвалідом I групи з єдиним житлом - не менш ніж 50%, з єдиним соціальним житлом - не менш ніж 70%. Для учасників АТО, які за час АТО отримали інвалідність I групи з єдиним житлом, - не менш ніж 80%, з єдиним соціальним житлом - 100%.

Спадкоємцям загиблих учасників АТО передбачено пробачення 100% боргу.

Процентна ставка за реструктуризованими кредитами зафіксована на три роки в розмірі, що не перевищує вказаний у валютному кредитному договорі на момент його видачі, далі на рівні українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб у гривні (для депозитів на 12 місяців) "плюс" 3%.

Крім того, концепція законопроекту передбачає зняття мораторію на валютні кредити через шість місяців після набуття законом чинності. Таким чином, позичальники мають три місяці для подання заяв у банк. На позичальників-учасників АТО обмеження терміну подання заяви не поширюється. Банки, у свою чергу, зобов'язані забезпечити реструктуризацію впродовж трьох місяців.

За концепцією законопроекту, кредит може бути реструктуризований тільки за умови, що він наданий на єдине житло або єдине соціальне житло, або на придбання земельної ділянки з цільовим призначення для будівництва житлового будинку, який у майбутньому буде єдиним житлом позичальника.

Крім того, станом на 1 січня 2014 року у позичальника має бути відсутньою прострочена заборгованість або ця заборгованість має бути погашена до дати реструктуризації. Кредит також може бути реструктуризований у разі, якщо станом на 1 липня 2015 року існувала непогашена прострочена заборгованість, проте терміном не більше 30 днів.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 2 липня ухвалила закон про реструктуризацію кредитів в іноземній валюті, після чого народні депутати закликали президента накласти на нього вето, а лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, який закликав парламент проголосувати за законопроект, написав заяву про складання з себе повноважень глави фракції.

У п'ятницю Національний банк України заявив, що ухвалення закону про примусову конвертацію валютних кредитів за курсом на момент їх видачі (№1558-1) завдасть руйнівного збитку фінансовій і банківській системі України, поставить під загрозу добробут усіх громадян.

"Якщо усі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/$1, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн", - зазначено на сайті центробанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА