17:03 29.08.2015

Начгенштабу України спростовує повідомлення про недоукомплектованість або недооснащеність бойових частин

3 хв читати
Начгенштабу України спростовує повідомлення про недоукомплектованість або недооснащеність бойових частин

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявляє , що "інформація про недоукомплектованість або недооснащеність бойових частин не відповідає дійсності"

"Кількість військових частин на сьогодні оптимальна для реагування на наявні загрози. Прораховані чисельність і склад першого і другого ешелонів, оперативних резервів. ... Кількість бригад у бойовому складі збільшено більш ніж удвічі. У два з половиною рази збільшили кількість артилерійських бригад, у них є необхідне озброєння, техніка. 90 відсотків частин, відправляються в зону бойових дій, належним чином укомплектовані. Передбачено можливість подальшого необхідного доукомплектування. Інформація про недоукомплектованість або недооснащеності бойових частин не відповідає дійсності", - заявив В. Муженко в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Начгенштабу також повідомив, що в українській армії заплановано ввести систему короткострокових контрактів. "В ідеалі ядро Збройних сил дійсно мають дійсно формувати професіонали. Питання в тому, наскільки держава спроможна сьогодні утримувати збройні сили, побудовані за таким принципом. Контрактникам потрібен відповідний соціальний пакет, тому що нинішній не зовсім влаштовує. Це, очевидно, і пояснює, чому більшість людей після проходження року служби за мобілізацією не мають наміру залишатися в ЗС України. Тому ми і хочемо запровадити систему короткострокових контрактів, що надасть можливість пропонувати людям продовжувати службу під певні соціальні гарантії держави і тримати в лавах ЗСУ дійсно підготовлених бійців". – сказав він

За словами В. Муженка, з тих, хто був мобілізований після першої-другої хвилі, підписали контракти близько трьох тисяч. З мобілізованих під час третьої хвилі на сьогодні, за попереднім опитуванням, більше трьох тисяч людей погодилися підписати короткострокові контракти з можливістю пролонгації. "Військовослужбовці за контрактом складають приблизно 30% від загальної чисельності Збройних сил. Це без урахування офіцерів. Офіцерів, які уклали контракт, — практично половина від загального складу. Це і є ядро Збройних сил, ядро контрактної армії. З урахуванням цих цифр, дискусія, потрібна чи не потрібна контрактна армія, на мій погляд, автоматично відпадає", - сказав начгенштабу.

Він нагадав, що в армії існували контракти на рік, три роки, п'ять років і т. д. "І є контракт, який був введений на так званий особливий період. Передбачалося, що цей особливий період не буде тривалим, і багато людей такий контракт підписали. Сьогодні, враховуючи невизначеність цього особливого періоду за термінами, люди хочуть чітко розуміти, на який часовий термін такий контракт підписують. Ми хочемо, щоб після підписання короткострокового контракту за військовослужбовцям зберігалися соціальні гарантії, передбачені для мобілізованих", - сказав В. Муженко, зазначивши, що "контрактник Збройних сил, професіонал, на жаль, практично отримує суму меншу, ніж мобілізований військовослужбовець"

Він також заявив, що роботою військкоматів "за великим рахунком, не задоволений, і це стосується не тільки солдатів і сержантів, але і офіцерського складу". "Мобілізовані офіцери призначаються не завжди відповідно військово-обліковій спеціальності та штатно-посадової категорії. Недостатня і кількість молодших офіцерів. З вересня ми вводимо систему короткострокових курсів для підготовки офіцерів — і тих, хто здобув відповідну освіту на військовій кафедрі, і тих, у кого її не було, але вони набули певний досвід, зокрема бойовий, служили у Збройних силах, вирішили пов'язати подальшу долю з армією. Будемо набирати таких людей на контрактній основі", - сказав В. Муженко.

В Україні заплановано довести чисельність армії до 250 тис. осіб, зокрема п'яту частина від загальної чисельності формуватимуть цивільні працівники.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА