17:05 29.08.2015

Муженко: Адекватна відповідь під Іловайськом "могла призвести до повномасштабної війни з Росією"

3 хв читати
Муженко: Адекватна відповідь під Іловайськом "могла призвести до повномасштабної війни з Росією"

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко стверджує, що адекватна відповідь на російське вторгнення і знищення українських частин під Іловайськом (Донецька обл.) "могла призвести до повномасштабної війни з Росією".

"З приводу Іловайська зараз триває слідство. Там досліджуються всі обставини, так що нехай розберуться, скільки інформації надходило, якої, від яких служб, кому і коли. Так, була інформація про можливу наявність регулярних підрозділів збройних сил РФ, але в особового складу не було знаків розрізнення та підтвердження цієї інформації не надходило. А без підтвердження наша адекватна відповідь за лінією кордону або навіть за кордоном могла призвести до повномасштабної війни з Росією, яка вважала б себе стороною, на яку напали", - заявив В. Муженко в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, "торік упродовж практично всього літнього періоду АТО 90% (розвідувальної –ІФ) інформації не підтверджувалося". "Це пояснюється, зокрема, активною операцією із дезінформації нас протилежною стороною. Мені приносили 20-30-сантиметрові стоси, по суті, фейкової, часто взаємовиключної інформації. З усього цього масиву аналізували лише те, що викликало довіру і вимагало уваги — приблизно 5-10%", - заявив начгенштабу.

На запитання, чому, якщо вторгнення регулярних підрозділів ЗС РФ відбулося влітку 2014 року, начгенштабу в січні 2015 гожа ще стверджував, що: "українська армія не веде боїв з регулярними частинами армії Росії", В. Муженко сказав: "На момент, коли я зробив цю заяву, у нас було лише підтвердження участі в бойових діях окремих військовослужбовців ЗС РФ. Але я зазначав, що російські війська перебувають під другими ешелонами і під час виникнення критичних ситуацій вступають у бій. Потім були сутички поблизу Логвінова з російськими танкістами, зіткнення в районі Нікішинога і Рідкодуба. Були введені підрозділи російських регулярних збройних сил, зокрема морська піхота поблизу Чорнухіного та спецназ безпосередньо в Дебальцевому".

В. Муженко також заявив:" Я несу відповідальність за всі рішення, які приймав. Зокрема за ті, які призводили до втрат. Я відчуваю свою відповідальність і, можливо, частину своєї провини за загибель кожного військовослужбовця".

У серпні поточного року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що під Іловайском Донецької області у серпні 2014 року "втрати особового складу українських Збройних сил, Національної гвардії, МВС становлять 366 загиблих, 429 поранених. 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти".

За словами А Матіоса, важкі наслідки операції під Іловайском були викликані значною перевагою противника в кількості особового складу та військової техніки. "Внаслідок необхідності виконання статутів, розпоряджень та засад діяльності ЗС України сталася велика трагедія", - додав А. Матіос.

На початку серпня А. Матіос заявив, що головним ідеологом розв'язання збройного конфлікту на території України є начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов. СБУ оголосила в розшук В. Герасимова, а також 10 військовослужбовців ЗС РФ, перебування яких в Україні під час Іловайських подій точно встановлено як організацію, підготовку та розв'язування збройного конфлікту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА