17:47 04.09.2015

МЕРТ пропонує посилити адміністративну відповідальність за порушення авторських прав в Інтернеті

3 хв читати
МЕРТ пропонує посилити адміністративну відповідальність за порушення авторських прав в Інтернеті

Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило проект закону про внесення змін до законодавства про захист авторського та суміжного прав в Інтернеті, який передбачає посилення адміністративної відповідальності за порушення таких прав.

Проект відповідного закону оприлюднено на сайті міністерства.

Зокрема, пропонується запровадити штрафні санкції в розмірі від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів у разі невиконання власником веб-сайта вимог щодо видалення або відвертання можливості доступу до інформації, що порушує авторські права в мережі Інтернет. Такий самий штраф передбачено за ненадання від власника веб-сайта або хостинг-провайдера інформації, яка ідентифікує користувача, що розмістив незаконну інформацію. Дії, вчинені за цією статтею повторно, пропонується карати накладенням штрафу в розмірі від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів.

Водночас пропонується карати і за неправдиві вимоги щодо обмеження доступу до ресурсів. У разі якщо скарга має неправдиву інформацію про авторські права особи, що направила таку скаргу, також пропонується штрафувати від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів. Такий самий штраф може бути накладено на осіб за недобросовісні вимоги про відновлення доступу до інформації, що порушує авторські або суміжні права.

Крім того, проект закону пропонує внести зміни до закону "Про нотаріат", додавши норму про те, що за зверненням зацікавлених осіб нотаріус має право забезпечувати докази в Інтернеті, необхідні у разі виникнення справи в суді або у рамках адміністративного процесу.

Суб'єктів авторського права законопроект пропонує наділити можливістю вимагати видалення або обмеження доступу до інформації, що порушує авторські права, а також вимагати надання інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив її з порушенням авторського права.

Передбачається, що власник веб-сайта не нестиме відповідальності за порушення авторських і суміжних прав, якщо протягом доби після звернення суб'єкта авторського права або уповноваженого ним представника обмежить доступ до цієї інформації. Крім того, не нестиме відповідальності той власник, який вживає заходів для нерозповсюдження незаконної інформації, зокрема запобігає її повторному розміщенню.

Власник веб-сайта, обмеживши доступ до незаконної інформації, має про це повідомити суб'єкту авторського права. Користувач веб-сайта у разі якщо, на його думку, не було факту порушення авторського права, має відправити на адресу власника сайта відповідну заяву з використанням електронного цифрового підпису і мотивувати її. Власник сайта перенаправляє ж копію суб'єкту авторського права.

Передбачається, що власник інтернет-ресурсу не раніше за 10, однак не пізніше за 14 робочих днів з моменту надсилання копії суб'єкту авторського права поновлює доступ до інформації, якщо суб'єкт або уповноважена ним особа не надасть документів, що ініціювали судове провадження з метою забезпечення захисту своїх прав. Тими самими правами і обов'язками пропонується наділити і хостинг-провайдера.

Крім того, передбачається, що власник сайта або хостинг-провайдер не нестиме відповідальності за шкоду, завдану внаслідок видалення або обмеження інформації, як і за її відновлення, якщо відповідні дії здійснювалися для виконання норм цього закону.

І власник веб-ресурсу і хостинг-провайдер отримає право створювати електронні бази даних, куди вноситиме дані про інформацію, що порушує авторські та суміжні права.

Як повідомлялося, в серпні уряд доручив МЕРТ у місячний термін підготувати законопроекти щодо захисту інтелектуальної власності в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА