09:37 29.09.2015

Суд розпочав розгляд справи за обвинуваченням російських спецназівців Єрофєєва і Александрова

2 хв читати
Суд розпочав розгляд справи за обвинуваченням російських спецназівців Єрофєєва і Александрова

Голосіївський районний суд Києва у вівторок вранці розпочав розгляд справи за обвинуваченням співробітників Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу Збройних сил РФ Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких – участь в агресивній війні проти Української держави.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", це підготовче засідання, на якому суд визначиться з можливістю призначити кримінальне провадження до судового розгляду. Обидвох спецназівців доправили на засідання суду.

Російський офіцер ГРУ О. Александров і капітан ГРУ Е. Єрофєєв були затримані 16 травня 2015 року в зоні проведення АТО поблизу м. Щастя (Луганська обл.) при спробі захопити стратегічний міст. У результаті зіткнення один український військовий загинув, троє дістали поранень. Один із затриманих був поранений в руку, інший - в ногу. Затримані були переведені до Київського Головного клінічного шпиталю Міноборони. 29 травня їм провели планові операції.

19 травня українські слідчі затриманих повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України - участь у терористичній діяльності так званої "ЛНР", а 22 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Наприкінці липня затриманих перевели з лікарні до слідчого ізолятора Києва.

У липні в Службі безпеки України заявили про намір передати справу російських спецназівців до суду у вересні.

Пізніше слідство розширило перелік висунутих російським спецназівцям підозр до п'яти статей Кримінального кодексу України. Зокрема, їм інкримінується участь і здійснення агресивної війни проти України, переміщення поза митним контролем зброї і боєприпасів, зберігання та передача вогнепальної зброї, сприяння діяльності терористичної організації і здійснення теракту, що призвело до загибелі українських військовослужбовців.

Строки досудового слідства і тримання під вартою Є. Єрофєєва і О. Александрова продовжувалися за клопотанням військової прокуратури, в чиєму провадженні перебувало розслідування справи. Апеляції захисту на ці рішення не були задоволені. Згідно з останнім судовим рішенням з цього питання, термін арешту обом спецназівцям РФ було продовжено до 17 жовтня 2015 року.

Заступник генпрокурора - головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявляв, що прокуратура наполягатиме на максимальному терміні покарання для Є. Єрофєєва і О. Александрова. Виходячи із санкцій осудних їм статей КК, йдеться про довічне ув'язнення. А. Матіос також заявляв, що питання обміну російських спецназівців на громадян України, які незаконно утримуються в РФ, може бути актуальним лише після винесення вироку військовослужбовцям ГРУ Генштабу ЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА