16:15 15.10.2015

ЄБРР запевняє, що Україна отримає кредит на оплату газу

2 хв читати
ЄБРР запевняє, що Україна отримає кредит на оплату газу

Кредит Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Україні на оплату газу обсягом $300 млн не зірветься, вважають в ЄБРР.

"Є підстави вважати, що нічого не зірветься, оскільки виділення кредиту було схвалене директорами банку", - заявив керуючий директор ЄБРР щодо Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж (Francis Malige) на прес-конференції в Мінську в четвер.

Ф.Маліж також зазначив, що "справа не лише в тому, що Україні потрібні кошти". "Країні також необхідно поліпшити умови корпоративного управління, що є однією з вимог для виділення кредиту", - пояснив Ф.Маліж.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України своєю позицією поставило під загрозу отримання Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" кредиту ЄБРР на $300 млн.

"Завтра буде нарада усього кабміну зі Світовим банком, ЄБРР, МВФ, усіма нашими західними партнерами з питання отримання $300 млн для закупівлі газу на західному кордоні. Тому що позиція Міненерговугілля поставила не просто під питання, а під ризик отримання $300 млн для України. Завтра я планую нараду - ми поставимо в цьому питанні крапку", - сказав він.

Як повідомлялося, Міненерговугілля України має низку фундаментальних зауважень до плану реформування НАК "Нафтогаз України", запропонованого ЄБРР.

Глава відомства Володимир Демчишин, зокрема, розкритикував положення плану про перехід акцій "Укртрансгазу", "Укрнафти", "Укргазвидобування" з власності держави у власність "Нафтогазу України". На його думку, такі зміни є ризикованими через велику заборгованість НАК і можливі стягнення з компанії.

У підземних сховищах (ПСГ) України розміщується 16 млрд куб. м газу, на кінець жовтня запаси мають перевищити 17 млрд куб. м. Споживання газу в Україні нині становить близько 90 млн куб. м на добу.

Як повідомлялося, Україна раніше планувала накопичити на початок опалювального сезону 18-19 млрд куб. м газу, проте обсяги закачування були нижчими через дефіцит коштів і припинення з липня закупівлі газу в Росії, пов'язаного з неузгодженістю ціни та умов.

Наприкінці вересня за підсумками переговорів міністрів енергетики РФ та України Олександра Новака та Володимира Демчишина і віце-президента Європейської Комісії Мароша Шефчовича було парафовано тристоронній протокол про умови постачання російського газу в Україну. Ціна постачання російського газу в четвертому кварталі - $227,36 за 1 тис. куб. м.

"Газпром" 12 жовтня відновив перерване на початку липня постачання газу в Україну, отримавши від "Нафтогазу" в жовтні передоплату у розмірі $234 млн з обіцяних $500 млн. Постачання здійснюються в максимальному режимі - 114 млн куб. м на добу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА