15:04 16.10.2015

Кабмін затвердив план реформування корпоративного управління "Нафтогазу України"

3 хв читати
Кабмін затвердив план реформування корпоративного управління "Нафтогазу України"

Кабінет Міністрів на засіданні в п'ятницю одноголосно затвердив план дій з реформування корпоративного управління НАК "Нафтогаз України", що передбачає створення наглядової ради із залученням незалежних директорів, повідомив голова правління НАК Андрій Коболєв.

"Це надасть можливість отримати $300 млн від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і $500 млн від Світового банку на закупівлю газу", – повідомив А. Коболєв на брифінгу після засідання.

Він додав, що план дій вводить новий якісний рівень управління "Нафтогазом" з боку держави.

"Важливим і головним елементом вирішення є створення повноцінної ради директорів, як із представників незалежних директорів, так і представників уряду", – зазначив А. Коболєв.

Глава НАК повідомив, що прем'єр Арсеній Яценюк запропонував представникам міжнародних кредитних організацій делегувати своїх представників до ради директорів.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, який критикував цей план реформування корпоративного управління "Нафтогазу України", у п'ятницю перебуває в Тирані (Албанія) на міністерській конференції Енергетичного співтовариства.

Управляючий директор ЄБРР з питань Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж (Francis Malige) повідомив, що угоду з "Нафтогазом" про трирічний поновлюваний (револьверний) кредит на $300 млн буде підписано наступного тижня.

А. Коболєв додав, що НАК спочатку розраховував отримати ці кошти до кінця жовтня, однак через зволікання із затвердженням плану реформування корпоративного управління отримає їх на початку листопада.

За його словами, підписання кредитної угоди на $300 млн між НАК і ЄБРР та договору про надання держгарантій між банком та урядом України заплановано на 23 жовтня в Берліні.

Голова "Нафтогазу України" уточнив, що відповідальним за впровадження плану є Міністерство економічного розвитку і торгівлі, та передбачає ухвалення цілої низки нормативних актів.

А. Коболєв додав, що план реформування корпоративного управління газотранспортною системою (ГТС) затверджуватимуть додатково після остаточного вибору моделі розділення "Нафтогазу України".

"Після обговорення з командою ЄБРР ми ухвалили рішення, що оскільки цей план стосується підрозділу "Нафтогазу", він буде узгоджений після ухвалення остаточного рішення щодо конкретної моделі Unbundling (розподіл – ІФ)", - сказав він.

Голова "Нафтогазу" зазначив, що сьогоднішнє рішення надасть можливість розблокувати використання коштів за раніше підписаним кредиту ЄБРР на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород в обсязі EUR 150 млн.

"Це відкриває шлях для цього кредиту, але використання коштів з нього буде більш тривалим, тому що там досить складна процедура узгодження інвестпроекту, придбання будь-яких матеріалів, послуг", - резюмував він.

А. Коболєв також запевнив у безпідставність побоювань щодо того, що в результаті передання акцій дочірніх підприємств НАК у власність держхолдингу можливі стягнення майна "дочок" кредиторами.

"Якщо ви почитаєте статтю закону України, що забороняє "Нафтогазу" якимось чином відчужувати акції компаній, якими він володіє, то фактично нічого не змінюється. Цей план не передбачає юридичної зміни статусу цих акцій, цей план не передбачає виведення цих акцій, цей план не передбачає скасування законодавчого акта, який прямо забороняє будь-яким чином відчужувати їх", - сказав він.

Глава НАК наголосив, що в усіх кредитних угодах "Нафтогаз України" доводить до відома своїх кредиторів, що не лише акції, а й майно, яким володіють "Укртрансгаз" або "Украгзвидобування" є державною власністю, а не держхолдингу, що НАК не може відчужувати, здавати в оренду тощо.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

На фронті за добу було понад 100 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

Війська РФ за добу завдали по Україні п’ять ракетних і 77 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА