10:35 20.10.2015

Інноваційний проект із відновлення кісткової тканини у учасників АТО з допомогою клітинних технологій показав високі результати

3 хв читати
Інноваційний проект із відновлення кісткової тканини у учасників АТО з допомогою клітинних технологій показав високі результати

Інноваційний проект "Біотех-реабілітація поранених", що проводить лікування важких травм кінцівок поранених учасників антитерористичної операції (АТО) із застосуванням унікальної методики відновлення кісткової тканини за допомогою стовбурових клітин, протягом року показав свою високу результативність.

Про це повідомив директор медичної компанії ilaya Олексій Шершньов на прес-конференції у понеділок.

"За підтримки волонтерів було зібрано близько 8 млн грн, що надало можливість допомогти у рамках проекту 35 особам, яким загрожувала ампутація, причому вона загрожувала не лише після первинної консультації, але і після численних операцій у військових шпиталях і цивільних клініках, і навіть після європейських клінік. У половини поранених лікування вже завершено і є високі результати", - сказав О. Шершньов.

За його словами, незважаючи на численні публікації про високі результати лікування, стосовно проекту чиниться потужний опір з боку медичної спільноти, зокрема, більшість лікарів державних медустанов намагаються перешкоджати переходу поранених на лікування в рамках цього проекту.

"Основною причиною відмови від вступу поранених до нашого проекту є рекомендації лікарів на кшалт: там дорого, небезпечно, не доведено, шарлатанство, може призвести до виникнення онкологічних захворювань. Це основна причина", - сказав він.

За словами О. Шершньова, автор методики, ортопед-тарвмотолог Володимир Оксимець, розробив і почав розвивати технологію відновлення кісткової тканини з застосуванням власних стовбурових клітин у Донецьку ще 10 років тому, і на сьогоднішній день Україна має найбільший клінічний досвід у лікуванні такого роду травм із застосуванням цієї технології. Також, за словами О. Шершньова, така технологія відновлення кісткової тканини вже давно існує в США.

Крім того, влітку 2015 року результати цієї технології були представлені на засіданні президії Академії медичних наук, на сайті якої можна ознайомитися з резолюцією президії, в якій містяться рекомендації профільних інститутів АН розробляти нові методики лікування за допомогою клітинних технологій у співпраці з компанією ilaya.

Другою проблемою, на думку О. Шершньова, є недостатність ресурсів для продовження функціонування проекту, у зв'язку з чим виникає необхідність залучення держави в процес лікування і реабілітації поранених.

"За нашими даними, близько 6-7% всіх бойових травм - це конкретно наші випадки, це означає, що приблизно від 700 до 1000 осіб потребують ось таких органозбережних технологій. "Біотех-реабілітація поранених" - це своєрідний пілотний проект, і волонтерських ресурсів вочевидь недостатньо. Але якщо все в Україні робитиметься зусиллями волонтерів, то постане питання - а навіщо тоді держава. Може, час вже придумати державну програму і допомогти людям зберегти ногу або руку", - зазначив О. Шершньов.

Водночас він зазначив, що під час його зустрічі з міністром соціальної політики Павлом Розенком глава відомства "позитивно відгукнувся на пропозицію замінити допомогу волонтерів на державну".

"Звичайно, ми припускаємо, що в інфополі з'являться антагоністи, ми навіть знаємо, хто це буде - які лікарі, депутати, але ціна цього питання - врятовані руки або ноги. Тому вибір за державою і за суспільством - підтримувати цю ідею чи ні", - додав О. Шершньов.

Проект "Біотех-реабілітація поранених" розпочав роботу в жовтні 2014 року.

Організаторами проекту виступили генеральний директор медичної компанії ilaya Олексій Шершньов та засновник Всеукраїнського центру волонтерів People's Project Давид Арахамія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА