16:18 21.10.2015

Законопроект про ліберальну податкову реформу буде зареєстровано 26 жовтня

3 хв читати
Законопроект про ліберальну податкову реформу буде зареєстровано 26 жовтня

Робоча група з напрацювання єдиної концепції податкової реформи внесе альтернативний мінфінівському законопроект про ліберальну податкову реформу до Верховної Ради одразу після виборів 26 жовтня, щоб уникнути звинувачень у політичному підґрунті, повідомила голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Для зменшення спекуляцій навколо того, що наш проект має якесь політичне забарвлення і пов'язаний з місцевими виборами, ніж з проведенням реальної податкової реформи, сьогодні після зустрічі з постійним представником МВФ було прийнято рішення про реєстрацію цього законопроекту наступного понеділка одразу після проведення голосування з місцевих виборів", – сказала вона на прес-конференції в Києві в середу.

Н.Южаніна уточнила, що представник МВФ в Україні Жером Ваше на зустрічі висловив застереження про необхідність виваженої бюджетної політики і збалансованості бюджету для продовження програми розширеного фінансування EFF з МВФ.

"Ми готові до конструктивної співпраці з Мінфіном і МВФ, що надасть можливість виконати зобов'язання за програмою – так звані структурні маяки", – сказала голова комітету.

За її словами, в той час як Мінфін заявляє про зниження доходів від проведення запропонованої ліберальної реформи у 200 млрд грн, низка експертів оцінюють його лише в 15 млрд грн.

Н.Южаніна уточнила, що пропонований законопроект передбачає кардинальну реструктуризацію функцій Державної фіскальної служби, розширення електронних сервісів, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, перехід до оподатковування розподіленого прибутку і виправлення недоліків електронного адміністрування ПДВ.

Як повідомлялося, Національна рада реформ при президентові ще навесні 2015 року створила цільову групу "Податкова реформа" на чолі з міністром фінансів Наталію Яресько, до якої увійшли кілька депутатів, представників громадськості та бізнес асоціацій, а також експерти МВФ і радники міністра фінансів Іван Міклош (екс-міністр фінансів Словаччини) і Роберт Конрад. Протягом травня і всього літа працювали відкриті комунікаційні платформи та галузеві платформи, на яких Мінфін і цільова група обговорювали з експертами та представниками бізнесу концепцію податкової реформи. Передбачалося, що реформа буде проголосована на початку осені, що дозволить запустити її з початку 2016 року і побудувати на ній новий бюджет.

Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося, у результаті на Нацраді реформ при президентові на початку вересня було представлено кілька варіантів концепції та ухвалено рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи, до якої мають увійти представники Мінфіну, профільного парламентського комітету, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, фракцій коаліції ВР і позафракційні депутати, експерти та представники громадянського суспільства.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", уряд має намір наполягати на прийнятті за основу менш радикальної концепції Мінфіну і одночасно проводить складні переговори з МВФ, який побоюється розбалансування бюджету у разі прийняття реформи в такому вигляді.

Мінфін з 12 жовтня запустив концепцію податкової реформи на нове коло обговорення, зазначивши, що цей Всеукраїнський проект "Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи" проводиться за ініціативою прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Міністерство фінансів України прогнозує визначення остаточної моделі податкової реформи в листопаді 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА