19:08 24.11.2015

ВР зняла регуляторні бар'єри для розвитку індустріальних парків в Україні

2 хв читати
ВР зняла регуляторні бар'єри для розвитку індустріальних парків в Україні

Верховна Рада України ухвалила закон щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків (ІП) у країні.

Законопроект у другому читанні та в цілому підтримали депутати 266 голосами у вівторок.

"Підтримка індустріальних парків - це реальний інструмент залучення інвестицій у реальний сектор економіки - в переробну промисловість, де створюються робочі місця та сплачуються податки", - сказав один з авторів документа, народний депутат Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), виступаючи перед голосуванням за зазначений законопроект.

Як повідомлялося, в середині листопада міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус запропонував парламенту зробити 15 грудня днем розгляду законопроектів на економічну тематику, розглянувши серед інших законопроект про зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі ІП як один із важливих із щонайменше 35 підтримуваних МЕРТ законопроектів.

Згідно з супровідними матеріалами до документа, у зазначеному законопроекті, зокрема, пропонується у зв'язку з ліквідацією Держінвестпроекту України призначити МЕРТ уповноваженим держорганом із формування та реалізації політики створення і функціонування ІП.

Документ зобов'язує МЕРТ розміщувати на своєму сайті перелік ІП (зокрема пілотних), також визначено низку критеріїв, згідно з якими МЕРТ ухвалює рішення про включення ІП до переліку пілотних.

Крім того, уточнено термін набуття чинності договором про створення ІП - з дати підписання договору, а термін пошуку ініціатором створення ІП керуючої компанії збільшено з одного до двох років.

Змінами до Земельного кодексу уточнено поняття ІП як такого, що має право не лише на земельну ділянку, а й на інші об'єкти (або їх частину) нерухомого майна в межах ІП.

Права на земельні ділянки можуть передаватися керуючій компанії ІП, а орендар (ініціатор створення ІП) наділяється правом передавати земельні ділянки в суборенду учасникам ІП без попереднього погодження з власником цієї ділянки.

Керуюча компанія ІП звільняється від сплати орендної плати за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності, на якій створено ІП, терміном на три роки з дня укладення договору між ініціатором та керуючою компанією.

Станом на жовтень 2014 року до реєстру індустріальних парків України внесено вісім парків: "Свема" (Шостка Сумської обл.), "Соломонове" (Закарпатська обл.), "Львівський індустріальний парк "Рясне-2", "Долина" (Івано-Франківська обл.), "Славута" (Хмельницька обл.), "Кременчук" (Полтавська обл.), "Коростень" (Житомирська обл.) і "Перший український індустріальний парк" (смт Велика Димерка Київської обл.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА