14:52 29.11.2015

По прибутті в Україну Фірташа затримають за фактом звернення Мін'юсту США до ГПУ

2 хв читати
По прибутті в Україну Фірташа затримають за фактом звернення Мін'юсту США до ГПУ

Бізнесмена Дмитра Фірташа буде затримано у разі його повернення в Україну у зв'язку з відповідним зверненням Міністерства юстиції США, заявляє міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Згідно зі ст. 597 КПК України, а також ратифікованою Україною у 2006 році конвенцією ООН проти корупції, Генпрокуратура України, у відповідь на відповідне клопотання Мін'юсту США, дасть вказівки Національній поліції України, у разі прибуття на територію України, провести затримання Дмитра Фірташа на 72 години, протягом яких буде оформлено відповідне рішення про 40-денний арешт, аж до передання всіх матеріалів провадження, або низки епізодів за пред'явленими США Фірташу звинуваченнями", - написав А.Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю.

За його словами, МВС має інформацію про наміри Д.Фірташа, якого розшукують у США за червоною карткою Інтерполу (№2014/11752, контроль №А-2043/3-2014), найближчим часом прибути в Україну. "Цю інформацію підтверджують оперативні джерела, а також її поширюють у засобах масової інформації", - зазначає А.Аваков.

Міністр повідомив, що за результатами консультацій із колегами зі США і заручившись підтримкою генерального прокурора України, звернувся до американської сторони з офіційним листом, у якому зазначає, що, відповідно до вимог Конституції України, громадянина України не може бути видано іншій державі, однак наша держава може перейняти це кримінальне провадження, якщо судові органи іноземної держави не ухвалили вирок. Йдеться про громадян України, які скоїли злочин за кордоном, якщо діяння, у зв'язку з яким був запит про передання кримінального провадження, визнається злочином у Кримінальному кодексі України. "Дії, в яких звинувачують Фірташа Д.В., в Україні також є кримінально караними", - зазначив А.Аваков у своєму листі.

Він також зазначає, що, згідно з положеннями Конвенції ООН проти корупції, компетентні органи США можуть звернутися до компетентних органів України з проханням перейняти кримінальне провадження щодо Д.Фірташа і провести розслідування "тим самим чином, як і у разі вчинення будь-якого іншого тяжкого злочину відповідно до внутрішнього права України". "У разі надходження вищезазначеного прохання компетентні органи України готові забезпечити швидке, повне і неупереджене розслідування і судовий розгляд цього кримінального провадження", - наголосив А.Аваков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА