10:37 30.11.2015

Аваков заявляє, що прийняв відставку Паскала з посади першого заступника начальника Нацполіції України

3 хв читати
Аваков заявляє, що прийняв відставку Паскала з посади першого заступника начальника Нацполіції України

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков прийняв відставку першого заступника начальника Національної поліції України - начальника кримінальної поліції Василя Паскала.

Про це А.Аваков написав у своєму блозі в інтернет-виданні "Українська правда", попередньо оприлюднивши на своїй сторінці у Facebook та у блозі "спіч (з англ. "промова" - ІФ) на захист" В.Паскала.

"Чому я прийняв рапорт? Після вчорашнього спічу на захист? Тому, що він людина - і нікому не дозволено думати, що уколи несправедливості проходять просто... Він учора приїхав із госпіталю (запалилася нога після поранення - але вже норм) - і ми мали тривалу, дуже тривалу розмову і не одну склянку віскі... Він людина честі - і не хоче бути перешкодою і мішенню, не хоче заважати реформі... переживає, що підставляє мене з Хатією (глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе - ІФ). Переживає за хлопців із розшуку... Загалом так вирішили", - написав А.Аваков.

Водночас офіційного повідомлення про відставку В.Паскала поки що немає, а на сайті МВС України він значиться як заступник міністра внутрішніх справ України.

Раніше про те, що В.Паскал має намір написати рапорт про відставку, заявила в ефірі телеканалу "1+1" у неділю ввечері начальник Національної поліції України Х.Деканоїдзе. "У Пана Паскала така позиція: незважаючи на те, що він вважає, що недостатньо фактів - доказів, він напише рапорт про звільнення з Національної поліції України", - заявила вона.

Як повідомлялося, 25 листопада в департаменті з питань люстрації Міністерства юстиції України висловили стурбованість нехтуванням закону про очищення влади у зв'язку з призначенням В.Паскала першим заступником глави Національної поліції - начальником кримінальної поліції.

"Антикорупційні закони не запрацювали, кримінальна відповідальність не запрацювала, жодного вироку немає. Це (закон про очищення влади - ІФ) - єдиний закон, який насправді нині високопоставленим чиновникам часів Януковича забороняє доступ до державної служби, окрім тих осіб, яких у таких ганебних випадках "кришують" найвищі посадові особи держави", - сказала директор департаменту з питань люстрації Мін’юсту Тетяна Козаченко на засіданні парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції.

Вона нагадала, що з 2011 року, за часів колишнього президента Віктора Януковича, В.Паскал очолював карний розшук у МВС. Згідно із законом про люстрацію, як зазначила чиновник, В.Паскала мали звільнити ще в листопаді 2014 року, але цього не сталося. "Пан Аваков (міністр внутрішніх справ Арсен Аваков - ІФ) прикривається рішенням суду, яке не має ніякого сенсу", - зазначила Т.Козаченко.

За її словами, громадська рада при МВС подала позов щодо визнання неправомірними дій з незвільнення В.Паскала.

Директор департаменту люстрації також зазначила, що окружний адмінсуд Києва зазначив, що громадська рада не є юридичною особою, й "не залишив позов без розгляду, а відмовив у задоволенні позову, на думку суду, неіснуючому суб'єкту".

"У чому питання щодо Паскала? Аваков і суд стверджують, що він не очолював самостійного структурного підрозділу, що карний розшук не був самостійним структурним підрозділом", - сказала Т.Козаченко, наголосивши при цьому, що в положенні про департамент карного розшуку зазначено, що він є самостійним структурним підрозділом.

У свою чергу голова ради "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік наголосила, що В.Паскал має бути люстрований, оскільки очолював департамент карного розшуку за часів президентства В.Януковича. "Керівник поліції (Хатія Деканоїдзе - ІФ) готова звільнити патрульного за нешанобливий твіт (про учасників Євромайдану - ІФ), але вона призначає своїм першим заступником людину, яка безпосередньо відповідала за переслідування учасників Євромайдану. У мене є величезні запитання до кадрової політики нової керівниці поліції", - сказала О.Дрик.

27 листопада спікер Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко заявив, що на сьогодні немає законодавчих підстав для усунення Василя Паскала з посади першого заступника глави Національної поліції України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА