16:00 01.12.2015

Верховний Суд підтвердив законність призначення голови Нацбанку

2 хв читати
Верховний Суд підтвердив законність призначення голови Нацбанку

Верховний Суд України 1 грудня відмовив у задоволенні заяви про перегляд постанови Вищого адміністративного суду за позовом депутата Юрія Кармазіна і адвоката Наталії Целовальниченко до президента України Петра Порошенка та голові Національного банку України (НБУ) Валерії Гонтарєвої щодо правомірності призначення її главою Нацбанку.

"Заслухавши аргументи сторін, Верховний суд України ухвалив рішення відмовити в задоволенні цієї заяви. Верховний Суд наголосив, що його рішення є остаточним і оскарженню не підлягає", - повідомляється на веб-сайті регулятора.

Нацбанк також знову наголосив, що процедура призначення глави НБУ в червні 2014 року повністю відповідала законодавству України.

Як повідомлялося, Вищий адміністративний суд України у серпні відхилив позовну заяву депутата Юрія Кармазіна і адвоката Наталії Целовальниченко до президента України Петра Порошенка та голови Національного банку Валерії Гонтарєвої як третій особі.

Позивачі намагалися довести неправочинність призначення В. Гонтарєвої на посаду голови Нацбанку у зв'язку з недостатністю досвіду роботи на керівних посадах у банках країни і зобов'язати главу держави внести подання на його звільнення.

Водночас суд визнав професійний досвід глави центробанку відповідним законодавчим вимогам.

ВАСУ підтвердив, що В. Гонтарєва має бездоганну ділову репутацію. При цьому її професійний досвід у провідних українських і міжнародних фінансових інститутах перевищує 20 років, з них на керівних посадах – понад 11 років.

Як повідомлялося, до призначення головою НБУ В. Гонтарєва сім років очолювала "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) – провідну на українському ринку інвестиційну компанію в сегменті торгівлі корпоративними і державними борговими цінними паперами (2007 – 2014 рр..).

З січня 2001 до грудня 2007 рр. обіймала посаду першого заступника голови правління та начальника управління фінансових ринків "ІНГ Банк Україна". До цього протягом п'яти років входила до правління АКБ "Сосьєте Женераль Україна", де відповідала за роботу банку на ринках капіталу. З 1993-го по 1996 рр. - провідний економіст на Українській міжбанківській валютній біржі.

В. Гонтарєва має дві вищі освіти: першу здобула в Київському політехнічному інституті в 1987 році, другу (ступінь магістра економіки) – у Київському національному економічному університеті в 1997 році. Володіє українською, російською та англійською мовами.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада 19 червня 2015 року затвердила В. Гонтареву на посаді голови НБУ.

Голову НБУ призначає Верховна Рада за поданням президента україни строком на сім років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА