12:47 14.12.2015

У департаменті РЄ критикують ідею звільнення українських суддів у разі провалу кваліфікаційного оцінювання

2 хв читати
У департаменті РЄ критикують ідею звільнення українських суддів у разі провалу кваліфікаційного оцінювання

Звільнення суддів унаслідок непроходження ними кваліфікаційного оцінювання може суперечити європейським стандартам, зазначає голова департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Ханне Юнкер.

"Ідея загальнокваліфікаційного оцінювання, яке може призвести до звільнення суддів, які не пройдуть такого оцінювання... Хоч ми розуміємо, чому це робиться... це може викликати конфлікт з європейськими стандартами", - сказала вона на форумі "Конституція: громадська довіра та нове правосуддя" в Києві в понеділок.

При цьому Х.Юнкер пояснила: "Є принципи, які говорять про те, що суддів не можна усувати з посад, і компетенція не може бути підставою для звільнення. Якщо, звісно, рівень некомпетентності є настільки серйозним, що це може перешкоджати виконанню суддею своїх обов'язків".

Голова департаменту зазначила, що необхідно на законодавчому рівні зобов'язати суддів раніше виходити на пенсію, що звільнить посади для нових кадрів.

Крім того, вона виступила з рекомендацією запровадити систему розгляду скарг на діяльність суддів – чи щодо корупції чи невиконання обов'язків із декларування доходів.

"Конституційні зміни - це важливо. Але є деякі інші речі, які можна зробити, не вносячи змін до Конституції", - сказала Х.Юнкер.

Вона наголосила на необхідності забезпечення ефективності юстиції в Україні. "Ми рекомендували зробити так, щоб процедури стали коротші, необхідно швидше виконувати судові рішення", - додала представник Ради Європи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА