11:43 20.01.2016

До КС надійшло подання нардепів, покликане пролонгувати голосування щодо змін до Конституції в частині децентралізації

3 хв читати
До КС надійшло подання нардепів, покликане пролонгувати голосування щодо змін до Конституції в частині децентралізації

До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції України "на наступній черговій сесії Верховної Ради України".

Як повідомила в середу прес-служба Конституційного Суду України, 19 січня 2016 року до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції України "на наступній черговій сесії Верховної Ради України".

"Згідно з регламентом Конституційного Суду України, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду", - йдеться в повідомленні.

Згідно зі ст. 155 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений 226 депутатами ВР, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії парламенту за нього проголосувало не менше ніж 300 депутатів.

Народні депутати зазначають, що через наявні обмеження у часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного схвалення проекту закону України "Про внесення змін до Конституції України (у частині децентралізації влади)" №2217а "може скластися ситуація, коли цей законопроект може бути не розглянутий протягом третьої сесії Верховної Ради України".

Тому в процесі реалізації названої вище норми Конституції України у парламентарів з'явилися питання щодо застосування словосполучення "на наступній черговій сесії Верховної Ради України": чи означає воно безпосередньо "наступну за номером сесію парламенту" після сесії, на якій схвалювався законопроект про внесення змін до Основного закону, чи мається на увазі "будь-яка інша наступна сесія" Верховної Ради.

Як повідомлялося, депутати вирішили звернутися до КС у зв'язку з нестачею голосів для остаточного голосування щодо президентського законопроекту (№2217а/П1) про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Ухвалення конституційних змін передбачене Мінськими домовленостями, тому в запропонованому президентом України Петром Порошенком проекті є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом.

31 серпня Верховна Рада попередньо схвалила законопроект (№2217а/П1). Згідно із законодавством, законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений більшістю від конституційного складу парламенту, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосували не менше ніж 300 народних депутатів. Проте, за оцінками експертів, поки що немає необхідних 300 голосів, оскільки значна частина депутатів переконана, що таким чином буде узаконений особливий статус ОРДЛО.

Згідно з календарним планом, останній пленарний тиждень поточної сесії відбудеться 25-29 січня, а закриття третьої сесії Верховної Ради VIII скликання відбудеться 2 лютого. Цього самого дня заплановано відкриття четвертої сесії.

У грудні минулого року голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначав, що якщо цей законопроект не буде остаточно схвалений до кінця поточної сесії, то реформа децентралізації буде відкладена на кілька років.

"Неухвалення цього рішення призведе до того, що його доведеться відкласти на рік. Це передбачає процедура. Потім ще рік займатися конституційним процесом, це якщо все буде добре... Це займе чотири-п’ять років. Скажіть, ви хочете жити чотири-п’ять років у нинішній системі? Я - не хочу", - заявляв В.Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА