15:30 06.02.2016

Зброю, яку використовували на Майдані, було знайдено в Голосіївському районі Києва

3 хв читати
Зброю, яку використовували на Майдані, було знайдено в Голосіївському районі Києва

У Службі безпеки України заявляють, що зброю, яку використовували проти "майданівців", було знайдено в Голосіївському районі Києва, це зброя спецроти "Беркут".

Як розповів на брифінгу в суботу в Києві керівник Головного слідчого управління Служби безпеки Григорій Остафійчук, СБУ, розслідуючи діяльність терористичних організацій, вийшла на оперативну інформацію, що має причетність до подій під час Революції гідності.

"Так, ми отримали інформацію в серпні 2015 року про те, що на території Києва в Голосіївському районі є вогнепальна зброя. Виїхавши на місце, ми мали відреагувати і, знаючи, що це може мати причетність до вчинення якихось терактів, ... ми провели огляд місця подій. Було встановлено таке: знайдено фрагменти вогнепальної зброї як у водоймі, так і у прибережній смузі", - розповів представник СБУ.

Він додав, що на той момент не було відомо, що це за зброя і звідки вона взялося.

Після огляду зброї було призначено комплекс експертиз. "Ці експертизи були дуже тривалими... ви можете подивитися, в якому стані ця зброя, злочинці спиляли номери на ній", - пояснив він.

Г.Остафійчук уточнив, що під час проведення експертиз було встановлено номери. При цьому однозначно ідентифіковано 12 одиниць зброї, а на інших поки що не можна об'єктивно встановити номер.

"Ми дали оцінку щодо цих номерів, були запити до силових структур, правоохоронні органи, зокрема Генпрокуратури, оскільки ми не знали, яку причетність ця зброя має до подій на Майдані.... Нам надійшла інформація від Генпрокуратури – так, ця зброя має пряму причетність до подій, які відбувалися на Майдані", – сказав керівник ГСУ СБУ.

Г.Остафійчук також сказав, що пізніше, після проведення додаткових експертиз, буде встановлено однозначно, чи було учасників протесту вбито саме з цієї зброї.

У свою чергу керівинк управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк пояснив, що йдеться про зброю бійців роти "Беркут".

"Виявлено фрагменти 23 одиниць автомата Калашникова. З роти тоді зникло 24 одиниці. Наразі чітко ідентифіковано 12... Це саме та зброя, яку ми шукали", - наголосив він.

С.Горбатюк нагадав, що слідство Генпрокуратури встановило причетність спецроти київського "Беркута" до розстрілів 48 протестувальників і завдання вогнепальних поранень 80 протестувальникам 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві. У цій справі підозрюють 25 бійців спецроти і керівний склад полку "Беркут", з них 20 – у розшуку, п'ятеро (за двома справу слухають у суді, щодо трьох слідство завершено) – під вартою.

"Як було встановлено на початку розслідування, 24 автомати Калашникова, одна гвинтівка Драгунова, три рушниці зникли з збройового складу "Беркута" і до цього часу їх місцезнаходження не було відомо", - додав він.

За словами прокурора, слідство має у своєму розпорядженні інформацію, що нібито цю зброю було вивезено до Криму.

"Водночас, як бачимо, зброю нікуди не вивозили, її вивезли в безлюдне місце і не тільки заховали, а й вжили заходів, щоб цю зброю не було ідентифіковано", – наголосив С.Горбатюк.

Отже, пояснив він, люди, які переховували цю зброю, спилювали номери, чітко усвідомлювали, що з цієї зброї скоювали злочини".

С.Горбатюк наголосив, що знайдена зброя - дуже важливий доказ для слідства у цій справі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", під час прес-конференції журналістам було продемонстровано фрагменти виявленої зброї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА