14:31 09.02.2016

Грицак: Виявлене у російських офіцерів СЦКК є підтвердженням причетності ЗС РФ до війни на Донбасі

2 хв читати
Грицак: Виявлене у російських офіцерів СЦКК є підтвердженням причетності ЗС РФ до війни на Донбасі

Глава Служби безпеки України Василь Грицак вважає за доцільне розслідування фактів протиправної діяльності російських офіцерів СЦКК у рамках розслідування провадження про військову агресію РФ проти України.

Говорячи про те, чи планується залучити ці матеріали до розслідування фактів військової агресії РФ проти України, В.Грицак під час брифінгу у вівторок у Києві зазначив, що це - окреме кримінальне провадження.

Він також додав: "Я сподіваюся, що саме так і має бути, це цілком логічно, це підтвердження причетності російської армії до ведення агресивної війни проти України".

Відповідаючи на запитання журналістів про кількість живої сили ЗС РФ на території Донбасу, глава СБУ сказав: "На території України ця цифра не є статичною, вона коливається від 4 до 6 тис. російських кадрових військових".

Як повідомлялося, 16 грудня 2015 року Головна військова прокуратура України повідомила, що у рамках розслідування кримінального провадження за фактом військової агресії РФ вже встановила понад 2 тис. фактів злочинів проти українських військовослужбовців і цивільних осіб, нині застосовують процедуру заочного засудження винних.

Як розповів у середу на прес-конференції в Києві начальник відділу Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Максим Крим, існує безліч фактів злочинів проти українських військовослужбовців, а також цивільних осіб. З огляду на це у вересні 2015 року, нагадав він, було створено управління з розслідування злочинів проти принципів національної безпеки, основне завдання якого - збір доказів агресії РФ.

М. Крим уточнив, що всі ці факти об'єднані в одне кримінальне провадження, яке стосується ведення Росією агресивної війни, а також створення терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". "У цьому кримінальному провадженні досліджуються обставини скоєння злочинів", - додав він.

Керівник СБУ зазначив, що СЦКК потрібен і його нічим замінити: "Вони повинні дивитися, спостерігати за тим, чи дійсно відведене важке озброєння, чи справді не ведеться обстріл, а якщо таке відбувається, вони повинні негайно реагувати".

При цьому В. Грицак наголосив, що "цей центр потрібен, просто він не має використовуватися представниками спецслужб Російської Федерації не за призначенням, і це важливо".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА