17:43 11.02.2016

Мінфін пропонує уряду продати до середини 2018 р. мінімум 20% Ощадбанку та Укрексімбанку, вийти з інших банків із держчасткою

2 хв читати
Мінфін пропонує уряду продати до середини 2018 р. мінімум 20% Ощадбанку та Укрексімбанку, вийти з інших банків із держчасткою

Розроблена урядом стратегія реформування державного банківського сектора зарахування Ощадбанку та Укрексімбанку (обоє - Київ) до системотворчих і продаж не менш ніж 20% їхніх акцій в середньостроковій перспективі до середини 2018 року, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько на засіданні уряду в четвер.

"Стратегія передбачає розподіл держбанків на системотворчі й несистемотворчі. До першої групи належать Ощадбанк і Укрексімбанк, щодо яких передбачений продаж не менш ніж 20% акцій в середньостроковій перспективі до середини 2018 року. Для несистемотворчих банків, як-от Укргазбанк, Родовід, УБРР та ін., розроблено стратегію виходу держави з акціонерів як шляхом приватизації, так і ліквідації", - сказала вона.

За словами міністра, для Ощадбанку і Укрексімбанку виділено цільові клієнтські сегменти: для Ощадбанку - роздрібний, для Укрексімбанку - фінансування експортно-імпортних операцій.

Як повідомила Н.Яресько, розроблені принципи управління держбанками передбачають призначення наглядової ради з незалежних членів з приватного фінсектору, ринкові механізми оплати праці, створення спеціалізованих комітетів наглядової ради, чітких правил взаємодії між урядом і банками на основі договорів.

"Мета стратегії - забезпечити ізольовану від політичного впливу систему управління діяльністю державних банків через наглядові ради, які складаються виключно з незалежних директорів", - заявила вона, зазначивши, що управління держчасткою в капіталі банків буде відокремлено від корпоративного управління.

Н. Яресько також повідомила, що пріоритетом щодо акціонерів системотворчих банків розглядають залучення міжнародних фінансових установ - Міжнародної фінансової корпорації та Європейського банку реконструкції та розвитку.

"Це сприятиме поліпшенню управління ними та їхньою фінансовою ефективністю", - зазначила міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА