17:22 13.02.2016

Представник України в політичній підгрупі виступає за розширення кола учасників переговорів у Мінську

2 хв читати

Щоб підвищити ефективність Мінського переговорного процесу щодо ситуації на Донбасі і в Криму, необхідно розширити коло учасників цих переговорів, що дасть Україні більше можливостей для дипломатичного маневрування, заявив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі академік Володимир Горбулін.

У своїй стаття для видання "Дзеркало тижня. Україна" В.Горбулін зазначає, що виконання Україною своїх зобов'язань за Мінськими домовленостям не має заважати їй у пошуку шляхів удосконалення власне переговорного процесу щодо Донбасу і Криму.

"Рішення, ухвалені до сьогоднішнього дня в рамках мінського процесу, значною мірою стали результатом тиску критичних обставин і зовнішніх факторів, а тому сила їх обов'язковості тримається виключно на "добрій волі" української сторони — вона, як відповідальний і миролюбний член світового співтовариства, понад усе хоче миру, іноді навіть на шкоду своїм національним інтересам", - пише він, нагадуючи, що "Мінськ-1" та "Мінськ-2" з'явилися внаслідок жорстоких бойових дій (Іловайськ та Дебальцеве) і загрози розширення російської військової агресії проти України.

Однак, на думку В.Горбуліна, одна з головних вад Мінського переговорного процесу є винесення на порядок денний переговорів із питань внутрішньої політики України.

"Йдеться про вроджений дефект, який і надалі спотворюватиме перебіг цих переговорів, породжуючи суперечки, протиріччя, розколи. І доки зазначений дефект не буде усунуто, переговорний процес залишатися малоефективним, а досягнуті домовленості недостатньо легітимними", - пише В.Горбулін.

Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми і підвищення ефективності і легітимності переговорів, на думку В.Горбуліна, є розширення кола учасників цих переговорів.

"Одним зі шляхів підвищення ефективності і легітимності переговорів щодо Донбасу і Криму є розширення кола учасників цих переговорів. Таким чином Україна отримує більше можливостей для дипломатичного маневрування; залучає до переговорного процесу держави, зацікавлені у мирному врегулюванні російсько-українського збройного конфлікту на користь саме української сторони, інтереси яких не можуть бути проігноровані у процесі врегулювання цього конфлікту; послаблює ("розмиває") дипломатичний диктат РФ, створюючи передумови для її дипломатичної ізоляції і позбавлення статусу виключного парламентера з правом "останнього слова", - пише він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У Синельниківському районі на Дніпропетровщині загинули шестеро людей, серед них діти 6 і 8 років

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА