14:14 26.02.2016

В Україні створено Комітет етики правосуддя

2 хв читати
В Україні створено Комітет етики правосуддя

Факти порушення етики і професіоналізму суддями, прокурорами і адвокатами вивчатиме Комітет етики правосуддя, до складу якого увійшли відомі експерти в галузі права.

На прес-конференції в Києві, презентуючи роботу Комітету етики правосуддя у рамках реалізації проекту "Відкритий суд", виконавчий директор комітету, засновник і керівник проекту "Відкритий суд" Станіслав Батрін розповів, що до складу комітету увійшли дев'ять експертів у галузі права "з винятковою діловою репутацією, правознавці, які мають довіру громадянського суспільства".

"Оскільки склалася така ситуація, що питання довіри до правосуддя, до реформ в цій сфері сьогодні на порядку денному, то в Україні за підсумками діяльності проекту "Відритий суд", створено таке об'єднання юристів, до яких має бути довіра суспільства для того, щоб здійснювати перевірку фактів порушення етики і професіоналізму суддів, прокурорів, адвокатів", - розповів С.Батрін.

За його словами, йдеться про десятки тисяч осіб, які здійснюють свою професійну діяльність у рамках судових процесів в Україні.

С.Батрін нагадав, що у рамках проекту "Відкритий суд" минулого року була здійснена відеофіксація понад 3000 судових справ зафіксовано низку фактів, що свідчать про нефахове ставлення учасників процесу.

Виконавчий директор комітету пояснив, що за підсумками вивчення фактів порушення етики і професіоналізму учасники судового процесу оголосять відповідні ухвали й у такому випадку буде відповідальність. "Можливо, це буде відповідальність, яка стосуватиметься попередження, а можливо, і звільнення цієї особи", - пояснив він.

Говорячи про силу рішень, які прийматиме комітет, С.Батрін пояснив: "Створення Комітету етики правосуддя дасть можливість кожному громадянинові, який сьогодні самотній у боротьбі за свої права в судах, отримати рішення комітету про те, що поведінка судді, прокурора або адвоката не відповідає стандартам. Після цього за процедурою Комітет етики правосуддя направляє рішення або в Національну асоціацію адвокатів, або Вищу кваліфкомісію суддів, або генеральному прокуророві з відповідним висновком, що ця особа підлягає дисциплінарній відповідальності".

Такий механізм, за його словами, дозволить кожному українцеві отримати висновки фахівців і експертів в галузі права.

При цьому С.Батрін наголосив, що комітет не є політичним інститутом.

Глава Комітету етики правосуддя, надзвичайний уповноважений посол України Володимир Василенко у свою чергу зазначив, що комітет буде покликаний здійснювати контроль громадськості над поведінкою учасників судового процесу, "щоб люди могли почуватися комфортно".

"Ця ініціатива також спрямована на підвищення професійного і культурного рівня поведінки учасників судового процесу", - заявив В.Василенко.

До складу комітету, окрім В.Василенка, увійшли такі експерти в галузі права, як Василь Кисіль, Микола Козюбра, Данило Курдельчук, Віктор Шишкін, Олег Березюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА