14:59 26.02.2016

Активісти Закарпаття припинять блокувати транзит вантажівок з РФ

3 хв читати
Активісти Закарпаття припинять блокувати транзит вантажівок з РФ

Активісти об'єднання "Карпатська Січ" не проводитимуть активних дій щодо блокування транзитного переміщення вантажівок з російською реєстрацією територією України, однак вимагатимуть заборони російського бізнесу на території України.

Згідно із заявою координаторів об'єднання Тараса Деяка і Миколи Марчишака, оприлюдненою в мережі Facebook, транзитна блокада російських вантажівок територією України почалася як виключно громадська ініціатива початкового етапу протидії бізнесу окупанта в Україні.

"Керуючись виключно інтересами українського народу і держави, на нинішній стадії блокади констатуємо є як плюси, так і мінуси. За висновком наших аналітиків, незважаючи на відновлення Польщею транзитного договору з РФ, взаємне українсько-російське транзитне блокування матиме для української сторони гірші економічні наслідки ", - наголошується в заяві.

Так, згідно з ним, станом на січень 2016 років через територію України проїжджали транзитом близько 100 російських вантажівок. Після закриття Польщею своїх кордонів, за офіційними даними понад тисячу російських фур "кинулися" через український кордон. Внаслідок блокади всі вони були розгорнуті і відправлені додому.

"Станом на сьогоднішній день російські фури не зафіксовані ні митним контролем, ні нашими мобільними групами. Оскільки Польща відновила транзитний договір із Росією, перевізники РФ користуватимуться шляхом через територіюПольщі як найвигіднішим. За даними російських експертів, у результаті транзитної блокади російський бюджет втратив десятки мільйонів євро, річні збитки могли становити близько EUR34 млрд. Однак економічна шкода Росії не зрівняється з рівнем шкоди політичної, адже, за словами одного з російських експертів, блокада стала була прямим "ляпасом Путіну", - зазначено в заяві.

У ній також зазначається, що тисячі українців працюють в сфері міжнародних вантажних перевезень. Зокрема, за офіційними даними, 40% всіх перевізників, що займаються міжнародними перевезеннями в Україні, - це закарпатці.

"На відміну від політиків, які використовують будь-яку можливість для збільшення своїх виборчих рейтингів і намагаються спекулювати на цій блокаді, ми, громадські активісти, в ухваленні своїх рішень керуємося виключно інтересами України. Тому активних дій з перешкоджання транзиту ми не чинитемомо, оскільки присутність російських вантажівок на території України є вкрай мізерною, зате сотні українських перевізників досі курсують територією РФ ", - зазначають активісти.

Однак, за їхніми словами, це не означає, що вони залишають російський бізнес в спокої. "Транзитний блокадою ми змогли привернути увагу суспільства до присутності інтересів агресора в практично всіх сферах життя України, зокрема й медійній.

Тому ми переходимо на новий рівень блокади і починаємо такі акції.

Наші подальші кроки, спрямовані на кінцеву мету - заборона на державному рівні функціонування російського бізнесу на території української держави. Тому закликаємо владу нарешті розпочати виконувати свої функції та дотримуватися твердої позиції щодо визначення статусу та діяльності окупанта в Україні ", - резюмують активісти.

Як повідомлялося в п'ятницю, з посиланням на міністра інфраструктури України Андрій Пивоварського, спроби блокування активістами транзитного переміщення територієюУкраїну вантажівок з російською реєстрацією можуть здобути лише негативні наслідки для країни.

За його словами, у результаті аких дій перевізники Євразійського регіону вважатимуть небезпечним проїзд через Україну, і країна втратить транзитні потоки.

Тим часом, у п'ятницю, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявив про відновлення всеукраїнської акції з блокування переміщення російських вантажних автомобілів територією України.

"Неприпустимо, що чинна влада дозволяє російському бізнесу користуватися українською транспортною інфраструктурою. Доки Росія продовжує військову агресію проти України, вбиває українських військових і переслідує мирних громадян, влада дозволяє агресорові заробляти на українській економіці. Бездіяльність влади щодо введення дієвих санкцій проти путінської Росії підриває довіру західних союзників до намірів України реально протистояти агресору, а також їхнього бажання продовжувати свої санкції проти РФ. Такими своїми діями центральна влада в черговий раз демонструє пріоритет бізнесу над національними інтересами України ", - йдеться в заяві О.Тягнибока, оприлюдненій на його сторінці в Facebook у п'ятницю вранці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА