11:36 01.03.2016

Порошенко підписав закон про вдосконалення захисту профдіяльності журналістів

2 хв читати
Порошенко підписав закон про вдосконалення захисту профдіяльності журналістів

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів)", що усуває недоліки законодавчого регулювання питань, пов'язаних із чинним правовим механізмом забезпечення захисту професійної діяльності журналістів.

Як повідомляється на офіційному сайті глави держави у вівторок, закон удосконалить законодавчу базу і спрямований на захист визначених Конституцією України демократичних принципів суспільного життя.

"Законом передбачена відповідальність за незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими журналіст користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю. Також деталізуються положення Кримінального кодексу України, згідно з якими передбачена відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, відповідний законопроект Верховна Рада схвалила 240 голосами 4 лютого поточного року.

Раніше діяла редакція ст.171 КК, що передбачала відповідальність у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3 років за "умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". Відтепер така ж відповідальність передбачена за "незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістами матеріалів і технічних засобів, якими вони користуються у зв'язку зі своєю професійною діяльністю, незаконну відмову в доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, свідчень окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень ", а також будь-яке інше перешкоджання професійній діяльності журналіста.

Зміни до Кримінального кодексу України також передбачають, що вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків або переслідування журналіста у зв'язку з його професійною діяльністю, караються штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 4 років.

За ті самі дії, вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, передбачено покарання у вигляді штрафу 200-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеженням волі до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА