11:40 10.03.2016

Необхідності зміни програми МВФ наразі немає – Яресько

2 хв читати
Необхідності зміни програми МВФ наразі немає – Яресько

Правильна робота уряду та Нацбанку України (НБУ) в останні 15 місяців створила достатній запас міцності і стабільності, щоб через політичну кризу не треба було змінювати програму розширеного фінансування EFF, відкриту Міжнародним валютним фондом для України у 2015 році на чотири роки, вважає міністр фінансів Наталія Яресько.

"Меморандум (з МВФ – ІФ) може змінюватися, а для зміни програми я не бачу причин", – сказала глава Мінфіну в кулуарах інвестиційної конференції "Драгон Капітал" у Києві в четвер.

Н.Яресько наголосила, що ситуація різниться від другої половини 2014-го - початку 2015 року, коли треба було перейти від програми stand by до програми EFF. За її словами, тоді в Україні справді була страшна фінансова і економічна ситуація, і війна.

"Такої ситуації у нас (зараз - ІФ) немає. Фінансова ситуація в країні – ми не в прірві,оскільки уряд і НБУ правильно працювали останні 15 місяців. Є резерви, є валютні рахунки в уряду", – пояснила міністр.

"Тиждень-два (затримки - ІФ) ні на що не впливає", – додала Н.Яресько.

Глава Мінфіну зазначила, що деяке погіршення динаміки економіки на початку цього року і прогнози її зростання загалом на цей рік суттєво не впливає на ситуацію. "Бюджет виконується", – сказала, зокрема, міністр.

За її словами, наразі триває робота над оновленим меморандумом економічної та фінансової політики, який у рамках перегляду програми EFF передує отриманню чергового транша.

Водночас Н.Яресько зазначила, що Україні важливо якомога швидше відновити дію програми з МВФ – "з різних причин, не з математичних". Серед таких причин глава Мінфіну назвала подальше відновлення міжнародних резервів України, оскільки це створює впевненість у національній валюті, у вітчизняній банківській системі та серед інвесторів.

За її словами, чинна програма з МВФ – це також показник того, тривають реформи чи ні.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12,348 млрд SDR (близько $17 млрд) спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак на сьогодні країна отримала лише перший транш коштів на $5 млрд і другий - на $1,7 млрд.

Офіційний представник МВФ Джеррі Райс 3 березня заявив, що Фонд очікує прояснення ситуації навколо уряду України і стійкості парламентської коаліції для завершення другого перегляду програми EFF і виділення третього транша.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА