17:28 24.03.2016

"ArcelorMittal Кривий Ріг" припинив постачання металу в РФ, виступає за введення мита на імпорт російського прокату як дзеркального заходу

3 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" припинив постачання металу в РФ, виступає за введення мита на імпорт російського прокату як дзеркального заходу

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (Дніпропетровська обл.) після введення 5-відсоткового мита на постачання української металопродукції в РФ з 1 січня поточного року повністю припинив поставки в Росію і виступає за такий самий захід у відповідь Україною з метою захисту внутрішнього ринку.

Як повідомив заступник гендиректора з питань співпраці з державними органами і зовнішніх комунікацій "ArcelorMittal Кривий Ріг" Володимир Ткаченко на нараді "Внутрішній ринок ГМК України: проблеми і перспективи" у Києві в середу, наразі ситуація на ринках металопродукції вкрай несприятлива, тому всі країни захищають своїх виробників і свої внутрішні ринки.

Водночас Україна з 1 січня 2016 року скасувала ввізні мита під час поставок товарів на свій ринок, а Росія зупинила договір про вільну торгівлю і тим самим ввела 5-відсоткове мито на імпорт українських товарів.

"Ми одразу це відчули, тому що під час експорту в Росію ми маємо платити мито в 5%, що для нас у ситуації мінімальних доходів украй важливо. Два-три місяці тому ми чули про дзеркальну відповідь, а зараз не чути. Але якщо дзеркальна відповідь, то має бути повністю дзеркальною", - сказав В.Ткаченко, відзначивши логічність і доцільність запровадження відповідного дзеркального заходу.

При цьому заступник гендиректора наголосив, що основна частка поставок металопродукції в Україну йде з Росії.

"Ми сьогодні вже нічого не експортуємо в Росію. Ми маємо платити відсотки при поставках туди, а чому російський експортер в Україну не повинен нічого платити? І ми намагалися донести це нашим парламентарям, ми знаходимо цьому в нашому бізнес-середовищі повну підтримку - і серед металургів, і інших галузей. І ми сподіваємося, що і в парламенті буде у нас підтримка в цьому питанні", - додав В.Ткаченко.

Водночас топ-менеджер наголосив, що в питанні введення обмежень необхідно діяти спокійно, не переходити якісь межі, без агресивності, але якщо застосовується дзеркальний підхід, то і заходи мають бути дзеркальними.

"Ми спілкувалися з експертами, вони кажуть - СОТ нас не підтримає. Але у нас з Росією особлива ситуація. Вони є найбільшим експортером металопродукції на наш ринок, і їх визнано країною-агресором. І чому в цій ситуації заходи не можуть бути дзеркальними? Тому, думаю, і парламент має піти по цьому шляху і обговорити це питання, використовувати такий інструмент захисту, щоб підтримати наш внутрішній ринок", - резюмував заступник гендиректора.

Раніше за введення 5-відсоткового імпортного мита на російську металопродукцію у відповідь на аналогічні обмеження, введені РФ із 1 січня поточного року, виступив генеральний директор металургійного комбінату "Запоріжсталь", одного з найбільших платників податків України та Запорізької області, Ростислав Шурма.

Як написав Р.Шурма у Facebook вже минуло три місяці відтоді, як РФ ввела 5-відсоткове мито на імпорт металопрокату з України, тим самим істотно обмеживши ринок української металопродукції. При цьому російський прокат безмитно поставляється в Україну.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА