13:18 29.03.2016

Росіяни, які відбувають покарання в США, не мають жодного відношення до обміну Савченко - МЗС

2 хв читати
Росіяни, які відбувають покарання в США, не мають жодного відношення до обміну Савченко - МЗС

Росіяни Віктор Бут і Костянтин Ярошенко, що відбувають покарання в США, не мають відношення до народного депутата України Надії Савченко, засудженої до тюремного ув’язнення в Росії, підкреслює заступник голови МЗС України Вадим Пристайко.

"Ми ще раз хочемо нагадати, що ті люди, які заарештовані й відбувають покарання в США, - це люди, яким американська юриспруденція визначила термін покарання. І ніякого відношення до нашої Надії Савченко це не має", - сказав В. Пристайко журналістам у вівторок в Києві.

Заступник міністра підкреслив, що готовність президента України Петра Порошенка обміняти Н.Савченко на двох російських спецназівців - це "дуже щедра пропозиція". "Це вже достатньо для РФ, більше ніхто їй нічого пропонувати не буде", - заявив В. Пристайко.

Як повідомлялося, у вівторок з'явилася інформація з посиланням на джерело про те, що Н.Савченко, засуджена російським судом до 22 років позбавлення волі, може бути обмінена на росіян В. Буту і К.Ярошенка, що відбувають покарання в США.

"Наразі тривають консультації, зокрема конфіденційними каналами, про можливість звільнення Н.Савченко шляхом обміну. Російська сторона запропонувала список своїх співгромадян, в обмін на видачу яких готова звільнити колишню українську льотчицю", - сказав один зі співрозмовників агентству "Інтерфакс".

За його даними, в цьому списку засуджені на тривалі терміни в США підприємець Віктор Бут і льотчик Костянтин Ярошенко. "Є серед них і росіяни, діяльність яких зазвичай не афішується", - зазначило джерело.

Між тим, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив напередодні, що поки що ніяких рішень щодо можливого обміну Н.Савченко не робилося. "Поки що я можу лише констатувати, що ніяких дій не робилося, де-юре і де-факто зараз Савченко є засудженою", - сказав Д. Пєсков.

Народний депутат України, представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко вважає, що така інформація свідчить про те, що керівництво РФ не переживає про своїх військовослужбовців, направлених на Донбас. "Про кого йдеться і за звільнення кого б'ється Москва? О, це важливі люди для режиму Путіна. Всесвітньо відомий торговець зброєю і... торговець наркотиками", - написала депутат у своєму Facebook.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт не вірить і вважає абсурдним варіант обміну Н.Савченко на росіян В. Буту і К.Ярошенка. "Пропозиція для обміну - це просто смішно. Савченко тримають незаконно в Росії, її незаконно захопили і за Мінськими угодами її потрібно звільнити - і крапка", - сказав посол США журналістам у вівторок в Києві.

Дж.Пайєтт зазначив, що президент України Петро Порошенко зробив "щедру пропозицію" обміняти Н.Савченкона двох російських спецназівців, і "на цьому закінчується обговорення (питання обміну - ІФ)".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА