16:25 19.04.2016

ПРООН заощадила для України понад $500 тис. на закупівлі вакцин - "Пацієнти України"

3 хв читати
ПРООН заощадила для України понад $500 тис. на закупівлі вакцин - "Пацієнти України"

Програма розвитку ООН (ПРООН) загалом заощадила для Міністерства охорони здоров'я України понад $500 тис. на закупівлі вакцини для профілактики гемофільної інфекції та комбінованої вакцини для профілактики коклюшу, дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивованої) порівняно з цінами МОЗ у 2014 році.

Як повідомляється в прес-релізі благодійного фонду "Пацієнти України" з посиланням на дані ПРООН, найбільша економія - близько $905,7 тис. - на закупівлі вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу b HIB виробництва Serum Institute of India Private Ltd. (Індія), яку організація закупила на 30,11% дешевше за ціни МОЗ 2014 року. Зокрема, вартість препарату в 2014 році становила $5,79 (без ПДВ та імпортного збору), у 2015 році - $4,04 (з урахуванням сервісного збору та логістики).

"Вакцина HIB має прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров'я, використовується у 117 країнах світу. Оскільки ця вакцина поки що не зареєстрована в Україні, вона пройде процедуру прискореної реєстрації", - йдеться в прес-релізі.

Водночас, згідно з ним, ПРООН закупила комбіновану вакцину для профілактики коклюшу, дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивовану) "Пентаксим" виробництва Sanofi Pasteur SA (Франція) по $18,38, що вище за ціну МОЗ на $0, 94 у 2014 році.

"Пацієнти України" пов'язують високу ціну на вакцину "Пентаксим" із пізніми термінами підписання договорів між МОЗ та міжнародними організаціями, що безпосередньо вплинуло на подорожчання вакцини.

"Через медійні скандали навколо вакцин багато виробників взагалі не хочуть заходити на ринок України. З огляду на те, що кількість виробників вакцин у світі незначна, більшість держав замовляє вакцини за рік-півтора. Тому нам довелося фактично скуповувати всі наявні на складах виробників залишки", - стверджує виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

За даними благодійного фонду, індійська фармкомпанія Serum Institute of India Private Ltd. - один із найбільших світових виробників вакцин. Зокрема, її продукцію закуповують більш ніж 140 країн. Більше ніж 65% дітей у світі хоча б раз у житті були щеплені вакцинами виробництва цієї компанії.

Вакцина "Пентаксим" уперше зареєстрована в Швеції в 1997 році. Вона застосовується у 103 країнах світу та 26 країнах Європейського Союзу.

Проведено 26 клінічних випробувань у 10 країнах світу. Їх ефективність доведена в Швеції, Австрії, Франції та Фінляндії. Лише у 2013 році вакциною вакциновано понад 10 млн дітей. За державні кошти ця вакцина закуповується в Австрії, Бельгії, Франції, Німеччині, Ісландії, Італії, Ірландії, Іспанії, Португалії, Данії, Фінляндії, Швеції, Естонії, Латвії, Литві, Румунії, Словенії, інших країнах світу.

Як повідомлялося, в середині січня 2016 року ПРООН оголосила про початок проведення тендера на закупівлю вакцини для профілактики дифтерії, правця та ацелюлярного коклюшу (відома як DTaP) у поєднанні з інактивованим поліовірусом та Haemophilus B кон’югованої вакцини (відомої як IPV та Hib), а також вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу b. МОЗ у 2015 році передало трьом міжнародним організаціям - Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ), ПРООН та британському закупівельному агентству Crown Agents закупівлю ліків за 12 державними програмами на загальну суму понад 2,197 млрд грн.

Деякі українські фармвиробники зазначали, що процедури міжнародних організацій не дозволяють вітчизняним фармкомпаніям брати участь у торгах. Зокрема, процедури міжнародної організації ПРООН (UNDP) передбачають обов'язкову наявність у фармвиробника прекваліфікації ВООЗ.

У відповідь на це ПРООН змінила свої стандарти, щоб зробити можливою участь українських фармвиробників у міжнародних закупівлях. ПРООН у 2015 році закупила ліки на суму 620 млн грн.

Міністерство охорони здоров'я України в 2016 році здійснюватиме всі закупівлі лікарських засобів на суму близько 4 млрд грн із залученням спеціалізованих міжнародних організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА