12:42 23.04.2016

Гендиректор ЧАЕС: У листопаді ми маємо насунути "Арку" на 4-й енергоблок

2 хв читати
Гендиректор ЧАЕС: У листопаді ми маємо насунути "Арку" на 4-й енергоблок

У листопаді 2016 р. заплановано завершити створення безпечного конфайнменту і насунути захисну "Арку" на четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, зруйнований унаслідок аварії 30 років тому, повідомив генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін

"Фактично ми перебуваємо наразі у заключній фазі створення безпечного конфайнменту або "Арки". Згідно з нашими планами, в листопаді 2016 р. ми повинні насунути "Арку" на четвертий енергоблок", - зазначив В.Грамоткін в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA).

Він нагадав, що стосовно проектів, які реалізовують на об'єктах станції в рамках міжнародної технічної допомоги, головний— це нова захисна споруда над четвертим зруйнованим енергоблоком, "Арка". "Напевно, це найбільш унікальний і важкий проект. Необхідно побудувати нову захисну споруду, зібрати її вдалині від четвертого енергоблоку, обладнати всіма необхідними системами життєзабезпечення, а потім уже насунути на цей енергоблок. Ніхто ніколи у світі не переміщав конструкцію настільки величезної ваги!", - зазначив гендиректор.

За його словами, найскладніше полягало в тому, щоб знайти рішення, яке б дозволило не обслуговувати ці металоконструкції протягом 100 років експлуатації "Арки". На нинішній заключній фазі одночасно реалізуються два дуже складних проекти. "Ми споруджуємо усередині об'єкта "Укриття" торцеві стіни, які вийдуть з об'єкта та забезпечать герметизацію "Арки", яку на нього насунуть. Також завершуємо роботи в самій "Арці" з монтажу інфраструктури та об'єктів технологічного корпусу з управління системами життєзабезпечення. Згідно з нашими планами, у листопаді 2016 р. ми повинні насунути "Арку" на четвертий енергоблок. Після насування "Арки" ми закінчимо другий етап перетворення "Укриття" на екологічно безпечну систему й перейдемо до його третього етапу — демонтажу нестабільних конструкцій і вилучення паливовмісних мас, - заявив гендиректор ЧАЕС.

"Сьогодні, через десять років, нам вдалося розвантажити реактори від ядерного палива, вивантажити басейни витримки, повністю звільнити від палива третій енергоблок. У найближчий місяць ми звільнимо перший і другий енергоблоки від пошкодженого ядерного палива, яке було напрацьоване в процесі експлуатації. Фактично ми вже зняли статус ядерної установки з третього енергоблоку, цього року знімемо такий статус з першого й другого енергоблоків. Усе наше паливо буде розміщене в сховище відпрацьованого ядерного палива мокрого типу. Зараз на станції активно йдуть демонтажні роботи в машинних залах, на допоміжному обладнанні. Виведено з експлуатації понад 70% обладнання й систем", - зазначив гендиректор ЧАЕС

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА