17:15 28.04.2016

Києву та Пекіну час готувати створення ЗВТ між Україною і Китаєм - глава китайської дипмісії

2 хв читати
Києву та Пекіну час готувати створення ЗВТ між Україною і Китаєм - глава китайської дипмісії

Українсько-китайська двостороння співпраця має плануватися на стратегічному рівні, Києву і Пекіну пора починати діалог про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами, заявив посол КНР в Україні Чжан Сіюнь.

"Необхідно планувати на стратегічному рівні двосторонню співпрацю. У цьому я бачу роботу двосторонньої міжурядової комісії", - сказав високопоставлений китайський дипломат під час участі в панельній дискусії щодо перспектив участі України в новій стратегії уряду КНР "Економічний пояс "Шовковий шлях" у рамках II Національного форуму з підтримки експорту в четвер у Києві.

Говорячи про наповнення перспективного двостороннього партнерства, Ч.Сіюнь підкреслив: "Необхідно починати діалог про створення зони вільної торгівлі(між країнами - ІФ) ".

За його словами, на сьогодні в України і Китаю "різні економіки", і урядам країн "Необхідно створювати і міняти умови для реальної роботи бізнесу на конкретний кінцевий результат".

"Я б хотів виховувати хороші (двосторонні - ІФ) економічні проекти, які створені не урядовими директивами, а бізнесменами", - сказав китайський дипломат, зазначивши: "спрощення податкових і митних процедур - це робота (для) уряду".

Ч.Сіюнь висловив упевненість у наявності великого потенціалу українсько-китайського економічного співробітництва: за даними китайської митниці, уточнив він, об'єм товарообігу між країнами в 2015 році становив $7,07 млрд, що на 17,6% менше порівняно з 2014 роком. Тоді як частка КНР в зовнішній торгівлі України становить сьогодні 8,2%, частка України в зовнішній торгівлі Китаю - зазагалом 0,18%, зазначив він.

Глава китайської дипмісії також акцентував, що сьогодні КНР є другим за величиною торговим партнером України, а китайський інвестиційний портфель в Україні на кінець 2015 року становив $7 млрд. За його словами, обсяг зовнішніх інвестицій КНР останніми роками сягнув $1 трлн". У 2015 році $100 млрд вкладено у (світову економіку - ІФ) у вигляді кредитів", - сказав він.

"Китайський інвестор зберіг упевненість в українському ринку. Жоден з інвесторів за останні 2-3 роки нікуди не пішов (з України - ІФ). Жоден з договірних проектів не помер. Вони (проекти - ІФ) живі, але я хочу, щоб вони активно працювали", - зазначив китайський дипломат.

"Україна розташована географічно дуже вдало: в самому центрі Європи. Особлива цінність - інтелектуальний ресурс. Треба думати, що буде через 10-20-30 років", - підкреслив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА