18:37 24.05.2016

Адвокати спробують умовити Савченко подати апеляцію і прохання про помилування

4 хв читати
Адвокати спробують умовити Савченко подати апеляцію і прохання про помилування

Захист української льотчиці Надії Савченко, засудженої на 22 роки за вбивство російських журналістів, спробує отримати від неї дозвіл на звернення до комісії про помилування, оскільки ще в березні 2016 року вона заборонила своїм адвокатам подавати апеляцію, прохання про помилування або про визнання провини.

"Я готовий подати прохання до комісії з помилування при президентові РФ, але спочатку ми маємо отримати письмовий дозвіл від Надії, що вона дозволяє нам (адвокатам) це зробити", - заявив "Інтерфаксу" у вівторок адвокат українки Марк Фейгін.

Водночас він оприлюднив на своїй сторінці в "Твіттері" заяву Н.Савченко на його ім'я, датовану 23 березня 2016 року, в якому вона забороняє подавати апеляцію і прохання про помилування.

"Я забороняю Вам подавати апеляцію, прохання про помилування, про визнання провини від мого або від Вашого імені та вчиняти будь-які дії без мого на те дозволу. У разі порушення моєї волі буду розцінювати це як зраду з вашого боку, з автоматичною відмовою від Вас як від адвоката", - сказано в заяві Н.Савченко, адресованій її адвокату М. Фейгіну.

У свою чергу, як повідомив адвокат Н.Савченко Микола Полозов, таку ж заяву Н.Савченко написала всім своїм адвокатам. "Всім своїм адвокатам Надя написала про заборону подання прохання про помилування. Настав час спробувати переконати", - повідомив він на своїй сторінці в "Твіттері" і оприлюднив відповідну заяву своєї підзахисної, адресовану йому.

Однак, на думку захисника, "потрібно використовувати будь-які способи для її звільнення".

"Найближчим часом я буду у Надії у СІЗО і спробую переконати її дати такий дозвіл", - сказав М. Фейгін.

Раніше адвокат заявив, що сумнівається в тому, що Н.Савченко до кінця травня повернеться на батьківщину. "Без рішення Москви говорити про те, що Савченко відпустять до кінця травня передчасно",- сказав М. Фейгін.

Водночас він вважає, що до конструкції із взаємного передання засуджених разом з Н.Савченко і російськими громадянами можуть входити засуджені в РФ українці Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко.

"Зараз вони вже перебувають у Москві і, за неперевіреною інформацією, написали повторне прохання про помилування на ім'я Путіна",- сказав М. Фейгін.

За його словами, "якщо раптом виявиться, що Єрофєєва і Александрова (громадяни РФ, засуджені на Україні за звинуваченням в участі у військових діях на Донбасі – ІФ ) поміняють після помилування на Афанасьєва з Солошенко, то нас би це не влаштувало".

"Я не виключаю, що Солошенко з Афанасьєвим є частиною цієї переговорної конструкції",- додав М. Фейгін.

Як повідомлялося, під час телефонних переговорів у ніч з понеділка на вівторок у нормандському форматі" за участю президента РФ Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Ангели Меркель президент України Петро Порошенко закликав Росію до звільнення Н.Савченко, а також ще двох засуджених українців - Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка.

Як повідомляє прес-служба президента України, П. Порошенко закликав Росію звільнити Надію Савченко, Геннадія Афанасьевого і Юрія Солошенка.

У прес-службі зазначили, що П. Порошенко також назвав неприпустимим постійне порушення прав кримських татар і закликав припинити переслідування.

Напередодні в прес-службі "Блоку Петра Порошенка" заявили, що позитивна інформація про час повернення на батьківщину засуджених в РФ громадян України очікується найближчими днями.

"Хороші новини про українських політв'язнів у Росії (Надії Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва) можуть з'явитися вже до кінця травня", - наводить БПП слова першого віце-спікера Верховної Ради, представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по Донбасу Ірини Геращенко.

Р. Афанасьєв проходив у справі про створення на території Криму терористичної спільноти і був засуджений у Росії в минулому році на 7 років колонії суворого режиму як передбачуваний спільник українського кінорежисера Олега Сенцова.

Пізніше, в серпні 2015 року, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив О. Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за створення на території Криму терористичного співтовариства. Своєї провини О. Сенцов не визнав.

14 жовтня 2015 року Мосміськсуд визнав колишнього гендиректора держпідприємства "Виробниче об'єднання "Зоря" (Полтава) 73-річного Ю. Солошенка винним у шпигунстві та засудив до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

22 березня, Донецький міський суд Ростовської області визнав українську льотчицю Н.Савченко винною у справі про вбивство російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина і засудив її до 22 років колонії. Суд також визнав її винною в замаху на вбивство і в незаконному перетині кордону РФ.

Пізніше Україна звернулася до російського Мін'юсту з клопотанням про видачу Н.Савченко для відбування покарання на батьківщині.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА