18:33 26.05.2016

Суд Чечні засудив українців Карпюка та Клиха до 22,5 та 20 років ув'язнення відповідно

2 хв читати
Суд Чечні засудив українців Карпюка та Клиха до 22,5 та 20 років ув'язнення відповідно

Верховний суд Чечні засудив громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 та 20 років колонії суворого режиму відповідно, повідомив адвокат українців Ілля Новіков.

"Вирок Карпюку – 22,5 року, Клиху – 20 років. Але, як ми вчора з'ясували, іноді ці слова на папері означають менше ніж нічого", - написав він на своїй сторінці у Twitter у четвер.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Південь" у прес-службі суду в четвер, суд ухвалив вирок М.Карпюку та С.Клиху, обвинувачуваним в участі в 90-х роках у військових діях у Чечні та вбивстві російських військовослужбовців. "М.Карпюк отримав 22,5 року, С.Клих - 20 років", - сказав представник суду.

За його даними, перші десять років М.Карпюк проведе у в'язниці, а С.Клих - перші дев’ять років, потім обидва - в колонії суворого режиму.

Як повідомлялося, 19 травня суд присяжних у Грозному (Російська Федерація) визнав винними громадян України М.Карпюка та С.Клиха.

За версією російського слідства, С.Клих і М.Карпюк були членами екстремістської організації "Українська національна асамблея - Українська народна самооборона" (УНА-УНСО) і наприкінці 1994 - на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія. За даними слідства, вони брали участь у боях із російськими військами в Грозному, зокрема у боях у районі площі "Минутка" та біля Президентського палацу.

Міністерство юстиції України має намір подати запит на видачу М.Карпюка та С.Клиха, незаконно утримуваних на території Російської Федерації, лише після набуття чинності вироком, заявив днями міністр Павло Петренко. "26 травня лише буде оголошено остаточний вердикт. Ми з вами можемо прогнозувати, що він буде таким, як хоче прокуратура, тому що це російське правосуддя. Після набуття чинності рішенням їх суду виникає право у Міністерства юстиції звертатися із запитом щодо видачі наших громадян на територію України. Профільний департамент, заступник із представниками громадськості спілкуються з родичами, адвокатами, щоб бути готовими до того, щоб у перший день, коли вирок набуде чинності, подати відповідні запити російській стороні (на видачу)", - сказав П.Петренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА