14:37 30.05.2016

Україна на три роки ввела спецмита на імпорт виробів з пінополіуретану

4 хв читати
Україна на три роки ввела спецмита на імпорт виробів з пінополіуретану

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) у результаті розслідування, розпочатого 3 липня 2015 року, ухвалила 26 травня рішення тимчасово, терміном на три роки, ввести спецмита на імпорт в Україну гнучких пористих плит, блоків і листів із пінополіуретану, що класифікуються за кодом УКТЗЕД 3921 13 10 19.

"Спеціальні заходи застосовано терміном на три роки введенням спецмита, розмір ставки якого становить: із дня застосування спеціальних заходів – 13,09%; через 12 місяців із дня застосування спеціальних заходів – 12,44%; через 24 місяці з дня застосування спеціальних заходів – 11,81%. Спеціальні заходи застосовуються з дня набуття чинності рішення комісії", - повідомляється в газеті "Урядовий кур'єр" у суботу, 28 травня.

За результатами свого розслідування, комісія дійшла висновку, що зростання обсягів імпорту в Україну товару з пінополіуретану відбулося у 2013-2014 роках, тобто напередодні і в період, коли обсяги продажу і виробництва національного виробника скоротилися (продажу – на 12,60%, виробництво – на 11,78%).

"Постійне зростання обсягів імпорту в Україну відбувалося через рівень цін, що були значно нижче рівня ціни продажу товару на внутрішньому ринку України національним товаровиробником і нижче рівня собівартості", - зазначено в повідомленні, при цьому наголошується, що низький рівень цін імпорту став причиною швидкого зменшення ціни на аналогічний товар українського виробництва.

Комісія, зокрема, відзначає збільшення в 2014 році порівняно з 2013-м обсягів імпорту товарів із пінополіуретану на 17,77%, а порівняно із 2012-м – на 28,7%.

При цьому частка імпорту в споживанні зросла у 2014 році порівняно з 2013 роком на 26,72%, а порівняно із 2012-м – на 39,96%.

Крім того, на думку комісії, ціни імпортного товару були нижчими не тільки за ціни на подібний товар, а й нижче його собівартості.

"Витіснення національного товаровиробника з внутрішнього ринку України і зменшення його частки у споживанні на внутрішньому ринку (з одночасним скороченням обсягів загального споживання на 8,05%), призвели до суттєвого падіння обсягів продажу національного виробника на 12,60%, і, як наслідок, скорочення надходжень від продажу та падіння прибутку на 67,91%", - робить висновок комісія.

При цьому додає, що міжнародні зобов'язання, взяті Україною, не суперечать застосуванню спеціальних заходів стосовно зростання імпорту, що завдає значної шкоди національному товаровиробнику.

Рішення комісії набуває чинності через 40 днів з дня опублікування повідомлення про нього в газеті "Урядовий кур'єр".

Дія спеціальних заходів не поширюється на імпорт в Україну товару походженням із таких країн: Республіка Ісландія, Князівство Ліхтенштейн, Королівство Норвегія, Швейцарська Конфедерація, Чорногорія, Республіка Вірменія, Республіка Казахстан, Республіка Азербайджан, Туркменістан, Республіка Узбекистан, Республіка Таджикистан, Киргизстан, Ангола, Бангладеш, Бенін, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Чад, Демократична Республіка Конго, Центральноафриканська Республіка, Джібуті, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаїті, Лаоська Народно-Демократична Республіка, Лесото, Мадагаскар, Малаві, Малі, Мавританія, Мозамбік, М'янма, Непал, Нігер, Руанда, Самоа, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Соломонові Острови, Танзанія, Того, Уганда, Вануату, Замбія.

Як повідомлялося, МКМТ порушила розслідування на підставі заяви ТОВ "Інтерфом" (Обухів Київської області), "Інтерфом-Захід" (Тернопільська обл.), "Інтерфом-Дніпро" (Дніпропетровськ) і "Інтерфом-М" (Синельникове Дніпропетровської обл.), що входять до групи "Інтерфом" – провідного в Україні виробника еластичного пінополіуретану (поролону).

Об'єктом розслідування є гнучкі плити, блоки та листи з пінополіуретану, що класифікуються за кодом УКТЗЕД 3921 13 10 19.

Згідно з даними Держстату, імпорт більш за більш широким кодом УКТЗЕД 3921 13 00 00 до України у 2015 році зменшився на 18% у натуральному вираженні – до 4,23 тис. тонн та на 22,4% у грошовому вираженні – до $21,13 млн. Експорт у натуральному вираженні збільшився на 1,6% – до 1,41 тис. тонн, проте в грошовому подешевшав на 3,9% – до $3 млн.

Унаслідок у 2014 році обсяги продажу "Інтерфома" на фоні зростання обсягів споживання товару на 1,2% до 2012 року скоротилися на 12,6%, обсяг виробництва – на 11,8%, рентабельність від реалізації товару на внутрішньому ринку зменшилася на 66%, прибуток – на 69%, зайнятість працівників – на 7,7%.

Основними імпортерами цієї продукції в Україну минулого року були Польща – 1,93 тис. тонн до $6,12 млн., Угорщина – 0,65 тис. тонн на $3,04 млн та Італія – 0,42 тис. тонн на $3,66 млн.

Група "Інтерфом", що працює на ринку з 1997 року, є провідним в Україні виробником еластичного пінополіуретану (поролону). Також виробляє матраци та подушки власної торгової марки Noble.

Група об'єднує чотири компанії-виробники поролону, має власну торгову мережу "АСАТ" (11 філій у 11 регіонах України), чотири різальних центри і двох дилерів.

Основним учасником у статутному капіталі ТОВ "Інтерфом", ТОВ "Інтерфом-Дніпро", ТОВ "Інтерфом-Захід" та ТОВ "Інтерфом-М", є компанія "Джі. Ай. Ай. Інтерфоум Індастріал Груп Лімітед" (Лімассол, Кіпр).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА