11:36 08.06.2016

Виплати вкладникам ліквідованого банку "Хрещатик" ФГВФО розпочне 9 червня

2 хв читати
Виплати вкладникам ліквідованого банку "Хрещатик" ФГВФО розпочне 9 червня

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 9 червня починає виплати вкладникам ліквідованого банку "Хрещатик", повідомляється на веб-сайті Фонду.

Згідно з повідомленням, виплати здійснюватимуться до 21 липня включно через установи банків-агентів Ощадбанку, ПУМБу, банку "Південний" і УкрСиббанку.

Як повідомлялося, ФГВФО на підставі рішення правління Національного банку України (НБУ) №46-рш від 2 червня 2016 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідації неплатоспроможного банку "Хрещатик" розпочав процедуру ліквідації фінустанови.

Відповідне рішення ухвалила його виконавча дирекція 3 червня.

Процедуру ліквідації розпочато з 6 червня терміном до 5 червня 2018 року.

Повноваження ліквідатора делеговано представникові фонду Ігорю Костенку.

Нацбанк України від 5 квітня 2016 року оголосив про визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик" і передачу його ФГВФО під тимчасову адміністрацію.

Вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% із них отримають у повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн). Загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.

Головною причиною неплатоспроможності банку НБУ та київська влада назвали небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив у 1,25 млрд грн до червня 2017 року, зокрема 600 млн грн - до 1 травня поточного року.

Як повідомлялося, згідно з останньою структурою власності банку, його найбільшими співвласниками є Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) та Київська міськдержадміністрація (25%).

А.Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", М.Солдатенко - екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

У Нацбанку погіршення становища банку "Хрещатик" пов'язують також із діями старшого партнера "Київської інвестиційної групи" підприємця Василя Хмельницького, проте останній відкинув ці претензії та заявив, що вийшов із числа акціонерів банку.

Згідно з даними на сайті НБУ, станом на початок 2015 року В.Хмельницький та його бізнес-партнер А.Іванов володіли відповідно 61,8% і 30,85% у компанії Safety Privatstiftung, яка через ланцюжок інших компаній контролювала 37,4427% банку "Хрещатик". Проте на 8 березня 2015 року опосередкована участь В.Хмельницького в капіталі банку скоротилася до 0,0628%, на початок 2016 року - до 0,06%, а на 18 лютого він остаточно вийшов зі складу бенефіціарів фінустанови.

Банк "Хрещатик" засновано в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) посідав 18-те місце серед 123 українських банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА