16:30 24.06.2016

Переважна більшість тих, хто складав ЗНО, задоволені рівнем проведення тестування в 2016 р.

3 хв читати
Переважна більшість тих, хто складав ЗНО, задоволені рівнем проведення тестування в 2016 р.

Громадянська мережа "Опора" фіксує високий рівень проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), що підтверджують і результати опитування, проведеного "Опорою" і фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

"Повинна сказати про високий рівень проведення зовнішнього незалежного оцінювання в усіх регіонах", - заявила в п'ятницю в Києві координатор освітніх програм громадянської мережі "Опора" Наталія Радиш під час презентації опитування, яке було проведене на виході з пунктів проведення ЗНО з української мови та літератури .

У свою чергу, презентуючи результати опитування, директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва Ірина Бекешкіна зазначила: "Ми бачимо, що (учасники - ІФ) повністю позитивно ставляться до заходу, який проводить влада".

За її словами, абсолютна більшість учасників тестування (96%) задоволені якістю тестів ЗНО та одночасно 99% задоволені роботою персоналу в пунктах тестування. "Дуже важливо, що, на думку 98% опитаних учасників процедури, тестування не були порушені. При цьому в регіональному розрізі суттєвих відмінностей в оцінках респондентів щодо даних питань не було", - підкреслила Бекешкіна.

Згідно з проведеним опитуванням, 90% учасників тестування довіряють системі ЗНО, а не довіряють їй лише 6%.

За словами І.Бекешкіної, опитування показало і недоліки в інформаційній підготовці до ЗНО. Так, опитування свідчить, що тільки 14% учасників тестування дали правильну відповідь на питання про те, скільки рейтингових балів треба набрати для того, щоб скласти ЗНО, - 100 балів. У той час як абсолютна більшість (61%) були впевнені, що треба набрати 124 бали, як це було до 2014 року включно, а 25% взагалі не змогли дати ніякої відповіді.

І.Бекешкіна також зазначила як один з важливих моментів запитання з рідної мови учасників тестування, оскільки в Україні є родини україномовні, російськомовні, а також сім'ї, в яких спілкуються вдома двома мовами - українською і російською.

"Ми ставили питання про мовне спілкуванні в сім'ї. Ми бачимо, що 46% в сім'ї переважно спілкуються українською, 28% переважно розмовляють російською мовою; а 24% кажуть в сім'ї і на російській, і на українській ; а 2% використовують іншу мову (це переважно західні регіони) ", - розповіла вона.

І.Бекешкіна зазначила, що результати екзит-полу свідчать також про те, що в російськомовних регіонах упевненість у своїй здатності скласти ЗНО з української мови вища, ніж в україномовних регіонах.

Опитування учасників ЗНО з української мови та літератури відбулося 5 травня 2016 року, його проводила "Опора", "Демініціативи" за участю проекту агентства США USAID щодо підтримки правових реформ в Україні. Альянс програми сприяння зовнішньому тестуванню.

За словами Н.Радиш, спостерігачі "Опори" моніторили ситуацію в 800 пунктах проведення ЗНО з української мови та літератури, а в 80 пунктах було проведено екзит-пол, коли учасників ЗНО опитували на виході після закінчення тестування. Всього було опитано 2086 осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА