18:35 24.06.2016

Brexit може дещо сповільнити приплив валюти в Україну та обмежити процес євроінтеграції

3 хв читати
Brexit може дещо сповільнити приплив валюти в Україну та обмежити процес євроінтеграції

Рішення Великобританії вийти зі складу Євросоюзу (Brexit) за результатами проведеного референдуму може трохи сповільнити приплив валюти в Україну і процес євроінтеграції країни, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" інвестиційні експерти.

"Результати референдуму, найімовірніше, обвалять ціни на ресурсних ринках, що може негативно відбитися на припливі валютної виручки з боку експортерів. Долар зміцниться проти всіх валют, що може стати додатковим фактором тиску на курс гривні", - вважає головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков.

Аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько вважає, що очікуване зміцнення курсу долара, а також деяких інших валют, швидше за все, буде тимчасовим.

"Новини про результати референдуму в Британії вже вплинули на курс фунта і євро, і найближчим часом він продовжить знижуватися через збереження панічних настроїв. Але, в середньостроковій перспективі, курси стабілізуються, і фунт і євро можуть відвоювати частину колишніх позицій", - вважає А.Приходько.

За оцінками головного економіста "Драгон Капітал" Олени Бєлан, невелике послаблення курсу гривні на тлі підвищеної волатильності курсів основних зарубіжних валют цілком можливе. Однак навряд чи це вплине на національну валюту.

"Міжбанківський валютний ринок жорстко регулюється Нацбанком, а міжнародні резерви перевищують поріг безпеки в три місяці імпорту. Сьогоднішня ситуація показала, що регулятор недарма взяв на озброєння поступовий підхід до ослаблення валютних обмежень і, як і раніше, має достатньо інструментів, щоб протистояти можливим панічним настроям і сплеску попиту на іноземну валюту ", - пояснила експерт.

О. Бєлан не виключає, що ситуація може погіршитися, якщо Brexit спровокує затяжну глобальну фінансову кризу. Але на сьогодні ймовірність цього сценарію невелика, додала вона.

Щодо процесу імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Н.Мишаков вважає, що Україна на деякий час може відійти на другий план на увазі нових обставин всередині самого Союзу.

"Очікувати оперативного вирішення даного питання (імплементації Угоди про асоціацію - ІФ) найближчим часом не варто", - упевнений експерт.

Brexit безумовно створить багато внутрішньополітичних проблем для лідерів країн ЄС, прогнозує О. Бєлан. Це означає, що Україна може зникнути з радарів своїх європейських партнерів, додала вона.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій менш категоричний в оцінках. Експерт допускає певні затримки в процесах з боку ЄС, але істотного впливу на впровадження Угоди це не зробить.

"Бюрократична машина ЄС вже запущена. Питання "розлучення" з Великобританією і питання співпраці з іншими країнами не повинні перетинатися", - сказав він.

А.Приходько вважає, що рішення Великобританії може перешкодити подальшій інтеграції України в ЄС після імплементації Угоди.

"Політично ЄС буде штормити найближчі роки, так як до влади все активніше приходять євроскептики. На цьому тлі чи ЄС буде запрошувати нових членів найближчим часом, адже це може порушити і без того крихкий баланс сил у самому європейському союзі", - вважає експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА